Groene Hart Ziekenhuis

Ziekenhuis ontworpen als een Design & Build project

Design & Build project: Ontwerpen terwijl de kassa meeloopt

1 / 18

2 / 18

3 / 18

4 / 18

5 / 18

6 / 18

7 / 18

8 / 18

9 / 18

10 / 18

11 / 18

12 / 18

13 / 18

14 / 18

15 / 18

16 / 18

17 / 18

18 / 18

X

De bouw van de vleugel van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda is ontwikkeld als een Design & Build project. Design & Build is het integraal ontwerpen van stedenbouw, architectuur, gebouwconstructies, technische installaties en vervolgens bouwvoorbereiding en bouwen. Het ontwerp en de bouwvoorbereiding duurden slechts 15 maanden. Dat is in de traditie van ziekenhuisbouw in Nederland een grote prestatie. Zo’n complex proces als het ontwerpen van een ziekenhuisgebouw slaagt alleen als adviseurs en uitvoerende bedrijven specialisten zijn in hun vak en naadloos met elkaar kunnen samenwerken. Populair gezegd: ontwerpen terwijl de kassa meeloopt.

 

Ook de eindgebruikers van het ziekenhuis hebben een cruciale rol gespeeld tijdens het ontwikkeltraject voor hun gebouw, hun werkomgeving. Het Groene Hart Ziekenhuis heeft dat slim georganiseerd door te werken met expertgroepen. Medische professionals die weten waar ze het over hebben, de nieuwste technologieën kennen en kunnen nadenken over ontwikkelingen in de toekomst. Ontwerpen en bouwen voor de toekomst, voor toekomstige organisatieontwikkelingen en de veranderende behandelingen voor patiënten, zijn argumenten om het gebouw slim te bedenken en te ‘engineeren’. De methodiek die hiervoor is bedacht is het gescheiden ontwikkelen van het casco en de inbouw. Het casco stelt voorwaarden aan de wijze waarop de lay-out van het interieur wordt ontwikkeld. Deze voorbereidingstechniek werpt bij de oplevering zijn vruchten af.

 

Recent, 2021, is voor de laboratoria van Klinische Chemie en Medische Microbiologie een passende huisvesting in het bestaande gebouw ontworpen en gerealiseerd. Deze invulling is de opmaat naar de fase 2 nieuwbouw ontwikkeling van het ziekenhuis dat in 2035 volledige gerealiseerd dient te zijn. In 2035 zal de totale huisvesting van het Groene Hart Ziekenhuis zijn vernieuwd.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!