Opinie

Zorg in Nederland, ook onze zorg

De bevolkingsopbouw van Nederland verandert de komende jaren ingrijpend.

Mensen worden ouder. De groeiende vergrijzing zorgt ervoor dat ouderdomsziektes en chronische aandoeningen toenemen. Hierdoor komt de betaalbaarheid van de zorg onder druk te staan. In de discussienota 'zorg voor je gezondheid' die de Raad voor de Volksgezondheid en de Zorg (RVZ) op 12 april 2010 presenteerde, staan een aantal voorstellen om de gezondheidszorg in Nederland de komende jaren te reorganiseren om zo de zorgkosten in de hand te houden.

De Raad wil inzetten op vroege diagnose en behandeling. Daarom pleit men onder meer voor laagdrempelige inloopcentra, een uitbreiding van de rol van de huisarts en het aanbieden van zorg in 50 medisch-specialistische netwerken. Een visie die opvallend veel raakvlakken heeft met het plan ZorgeNLoos Living, waarmee EGM architecten in 2007 een eervolle vermelding kreeg bij de Europese Ideeënprijsvraag Zorg 2025.

In het kader van deze prijsvraag presenteerde EGM architecten in samenwerking met LHtwo en BM Bouwmanagers haar visie op de gezondheidszorg anno 2025. In dit plan gaat EGM uit van 'ZorgPunten', dit zijn laagdrempelige buurtgezondheidscentra die een belangrijke aanvullende rol spelen op eerste-, tweede- en derdelijnsniveau.


De maatschappelijke betrokkenheid staat hierbij voorop.

De toekomstige gezondheidszorg is afhankelijk is van een grote groep vrijwilligers die nauw samenwerken met de drie zorgniveaus. Vanuit deze centra wordt begeleiding van hulpbehoevenden georganiseerd, is steun en coaching voor mantelzorgers beschikbaar en worden preventieve adviezen gegeven. Tussen de ZorgPunten en de kleine conventionele ziekenhuizen staat de huisarts met een sturende rol.

Net als in het plan van EGM wordt in het voorstel van de RVZ uitgegaan van een verschuiving van de aandacht van zorg en ziekte naar gezondheid en gedrag. Door middel van preventieve maatregelen moet de druk op de bestaande gezondheidszorg verminderen, waarbij zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid de sleutelwoorden zijn. Door het aanbieden van decentrale, laagdrempelige zorg kan het bestaande zorgsysteem doelmatiger en goedkoper functioneren. Zo ontstaat er uiteindelijk een zorgstelsel dat voor iedereen toegankelijk, betaalbaar en letterlijk bereikbaar is.

Meer informatie is te vinden op:

www.zorgenloosliving.com