Prof. Wout Eijkelenboom overleden

In memoriam: 27 december 1924 - 16 oktober 2013

Woensdagavond 16 oktober 2013 ontvingen wij het droevige bericht dat een van de oprichters van ons bureau - Wout Eijkelenboom - is overleden. Wout was een van de grondleggers en naamgevers van het bureau, de E van EGM.

Boks-Eijkelenboom-Middelhoek

Wout Eijkelenboom werkte vanaf 1951 als tekenaar op het bureau van Joost Boks in Rotterdam en voltooide in die tijd zijn opleiding tot architect, die onderbroken was geweest door zijn diensttijd in Indonesië. Samen met Joost Boks en Bram Middelhoek richtte hij op 1 april 1958 de maatschap Boks-Eijkelenboom-Middelhoek op. Deze combinatie van drie architecten leverde een aantal kwalitatief uitzonderlijke gebouwen op. Wout Eijkelenboom was in die tijd als projectarchitect betrokken bij onder meer de nieuwbouw van het Holy Ziekenhuis in Vlaardingen. 

 

'Ziekenhuis mendelijk en modern'

Wout had er behoefte aan de met de realisatie van Holy opgedane kennis te bundelen en uit te breiden en richtte een studiegroep op. Dit leidde tot de publicatie ‘Ziekenhuis menselijk en modern’.

 

Citaat uit het EGM boek: “De publicatie is een humanistisch document dat in zijn nadruk op intermenselijke aspecten nog steeds actueel is en ondanks afstand in tijd veel wijsheden bevat. Het zou telkens als de gezondheidszorg dreigt weg te zakken in het langzaam opstijvend cement van de technocratie opnieuw geraadpleegd moeten worden.”

Reynolds Award Nederlands Paviljoen EXPO67 Montreal

In 1964 ontving het bureau de eervolle opdracht om het Nederlands Paviljoen op de Wereldtentoonstelling 1967 Montreal te ontwerpen. Een ontwerp waarvoor het bureau in 1968 de Reynolds Award ontving, een prijs onder auspiciën van het American Institute of Architects. Naast een voor die tijd groot geldbedrag van omgerekend zo’n 45.000 euro leverde dit ook veel publiciteit op. Een ander belangrijk project uit die tijd is Cultureel Centrum De Lindenberg in Nijmegen.

Projecten

Nadat Boks om gezondheidsredenen uit de maatschap moest treden, gingen Wout en Bram samen verder. In 1974 fuseren zij met bureau Gerritse uit Dordrecht tot Eijkelenboom Gerritse en Middelhoek. Een greep uit de projecten tot 1988, het jaar waarin Wout met pensioen ging en het bureau verder ging als EGM architecten:
• Gerechtsgebouw Dordrecht
• Diverse particuliere woonhuizen
• Concept Academisch Ziekenhuis Utrecht
• Merwede Ziekenhuis Dordrecht (huidige Albert Schweitzer Ziekenhuis)
• Stadhuis Tiel, restauratie, renovatie en nieuwbouw
• Medical Dental Clinic kamp Zeist.

Hoogleraar TU Eindhoven

Wout was tot 1987 hoofd van de vestiging Eindhoven van Eijkelenboom Gerritse en Middelhoek. Van 1975-1989 was hij buitengewoon hoogleraar architectonisch-stedenbouwkundig ontwerpen aan de Technische Universiteit Eindhoven. Wout mocht ook een Koninklijke onderscheiding in ontvangst nemen.