Schakenbosch

Oplevering behandelcentrum jeugdzorgplus LVB Schakenbosch. Overzichtelijke omgeving biedt structuur, warmte en veiligheid aan haar bewoners

Behandelcentrum jeugdzorgplusLVB Schakenbosch is op 14 december 2012 opgeleverd. Schakenbosch is een samenwerking van Jeugdformaat en Ipse de Bruggen. Dit door EGM architecten ontworpen behandelcentrum biedt vanaf 1 januari 2013 plaats aan jongeren van 12 tot en met 18 jaar met een licht verstandelijke handicap en ernstige gedragsproblemen.

Hier krijgen zij kortdurend intensieve behandeling, begeleiding en training om later zo zelfstandig mogelijk deel te kunnen nemen aan de maatschappij. Beslotenheid, veiligheid en een uitnodigende transparante uitstraling waren belangrijke randvoorwaarden om een omgeving te creëren die deze jongeren een aantal maanden een veilige plek biedt. Schakenbosch heeft een beschut karakter, omzoomd door een singel met natuurlijke begroeiing en uitzicht op volwassen bomen.

Het project bestaat uit drie gebouwen: een groot en een klein verblijfgebouw, met in het midden het therapiegebouw. Scheiding van verblijf en therapie is een belangrijk aspect in de zorgvisie. Dit is tot uitdrukking gebracht in de architectuur van de gebouwen door verschil in kleur, gevelindeling, volume en interieur. De bewegingsvrijheid voor de jeugd is gemaximaliseerd door een zeer grote omsloten veilige buitenruimte met uitzicht op de omgeving.

Met de oplevering van de drie gebouwen heeft EGM architecten een open en overzichtelijk complex gerealiseerd naar menselijke maat, waarin huiselijkheid, veiligheid en eigenheid goed samen gaan. Naar het project.