Seminar zorghotels: kansen en uitdagingen

Eric Wendel over de schakel tussen ziekenhuis en thuis

In Zorghotel 'Drie Eiken' organiseerde Kennnicentrum 60plus op donderdag 26 november een seminar over de kansen en uitdagingen voor zorghotels in Belgiƫ. Drie Eiken dat in maart dit jaar officieel haar deuren opende, is ontworpen door EGM architecten en het Belgische architectenbureau Llox. Eric Wendel, architect en partner bij EGM architecten, laat zien welke rol EGM kan spelen bij de ontwikkeling van dit nieuwe type zorgvoorzieningen.

In de afgelopen jaren heeft EGM veel ervaring opgedaan met het ontwerpen van zorghotels in Nederland. Het oudste voorbeeld is zorghotel Steenvoorde in Rijswijk, dat zo'n twintig jaar geleden door EGM werd ontworpen. Veel recentere voorbeelden voor zorghuisvesting zijn het Ronald McDonald huis in Rotterdam en de Ronald McDonald Huiskamer in Utrecht.    

Drie Eiken

Zorghotel Drie Eiken is een initiatief van de ziekenhuizen UZA en AZ Monica. Het hotel is een reëel antwoord op een ontbrekende schakel in de intramurale zorg: de stap tussen ziekenhuis en thuis. Nu blijven patiënten na een ingreep of behandeling vaak in het ziekenhuis om te herstellen. Niet alleen een kostbare oplossing, maar het ziekenhuis biedt ook geen maatwerk. Daarom is het zorghotel een goed alternatief. Wie in een zorghotel verblijft, is gast en geen patiënt. Zorg is wel 24 uur per dag aanwezig, maar niet zichtbaar. Een mooie mix van zorg en thuis, en dat blijft het streven voor de toekomst: de perfecte balans vinden tussen zorg en het hotelwezen.