Terugkeren in nieuw Kadoeler Breek

Levensloopbestendige woningen genomineerd voor de Amsterdamse Architectuurprijs 2012

Met de realisatie van de Kadoeler Breek in Amsterdam-Noord is een bijzondere plek gecreƫerd waar bewoners zo lang als mogelijk in hun eigen vertrouwde buurt kunnen blijven wonen. Hierdoor geeft de Kadoeler Breek een impuls aan de herstructureringswijk De Banne in Noord.

Levenloopbestendig wonen

Het nieuwbouwproject bestaat uit levensloopbestendige woningen (vrije- en sociale huur) voor oude en nieuwe bewoners. Bewoners uit de oudbouw konden terugkeren in de nieuwbouw. Voor de buurt en haar bewoners is uitgebreide zorg aanwezig en in wijkrestaurant Coco’s keuken ontmoeten bewoners elkaar. Met het nieuwbouwproject Kadoeler Breek zien binnenstedelijk ontwikkelaar Ymere (Amsterdam) en EGM architecten (Dordrecht) het project genomineerd voor de Amsterdamse Architectuurprijs 2012, ofwel de Gouden A.A.P. 2012. Deze prijs is door ARCAM (Architectuurcentrum Amsterdam) in het leven geroepen en wordt toegekend aan de architect en de opdrachtgever van een in 2011 gerealiseerd project dat volgens de jury boven alle andere uitsteekt. Ymere werkt als maatschappelijk ondernemer aan wijken met perspectief waar bewoners willen wonen, leven en groeien en ontwikkelt huur-, koopwoningen en maatschappelijk vastgoed. Een jury zal alle 27 genomineerde projecten bezoeken en een winnaar selecteren. Eind april wordt de prijs voor de vijfde keer uitgereikt.

Voorzieningen

De nieuwbouw bestaat uit 180 woningen, een dienstencentrum, welzijnsvoorzieningen en parkeervoorzieningen, en zal samen met het naastgelegen centrumplan een nieuwe woonzorgzone voor de wijk vormen. Net als de overige nieuwbouw heeft Kadoelerbreek een hoofdopzet met een plint van drie bouwlagen en enkele vrijstaande woongebouwen. Deze gebouwen bieden plaats aan markthuurwoningen, woningen in een beschermde omgeving en rolstoelwoningen. Ze zijn in diverse typen uitgewerkt, voldoen aan de geldende subsidie-eisen en zijn door hun ruime opzet zorgbestendig. Waar mogelijk hebben de woningen hun entree direct aan de straat, goed voor de leefbaarheid en veiligheid. De plint bevat een parkeervoorziening op de begane grond en op de eerste verdieping bevinden zich de meeste wijkgerichte voorzieningen. De gevel van de plint is grotendeels transparant, om het wijkgerichte karakter te onderstrepen. De woongebouwen zijn helder van vorm en hoofdzakelijk in metselwerk opgetrokken. De bouwdelen omsluiten een collectieve daktuin met uitzicht op het aangrenzende natuurgebied. Binnen het ensemble hebben de bouwdelen vanuit een kleurenmix van antraciet, oranje en gebroken wit metselwerk elk hun eigen identiteit.

De jury

Bij de selectie van de gebouwen werd gekeken naar criteria als de architectonisch kwaliteit (van concept tot detail), innovatie, de uitstraling in relatie tot de uitgangspunten van het programma en het beschikbare budget. Begin februari zal een jury, bestaande uit de architectuurhistorica Fredie Floré, de architectuurcritica Indira van 't Klooster en architect Peter Defesche, deze projecten bezoeken en becommentariëren, en de winnaar van de Gouden A.A.P. 2012 aanwijzen. De projecten worden in het boek Amsterdam Architecture 2011-2012 (ARCAM POCKET 25) opgenomen. De expositie over de 27 genomineerde projecten is van eind april tot en met begin juni te zien bij ARCAM.