World Interiors Event

Ontwerpen voor de Gezondheidszorg

We gebruiken er steeds meer van, maar niemand wil het nodig hebben; zorg (vrij naar Nietzsche; 'Iedereen wil oud worden, niemand wil oud zijn'). Nu in 2013 de eerste generatie baby-boomers met pensioen gaat is het thema actueler dan ooit, en een van de grote uitdagingen voor interieurarchitecten en ontwerpers.

Samen met researchers en medisch specialisten werken ze aan het ontwerp van nieuwe zorg-omgevingen. Het is het specifieke domein van de interieurarchitect om ruimtelijke kwaliteit en belevingswaarde te verbinden en zo bij te dragen aan het welbevinden van bewoners. De meeste mensen komen immers niet in een zorginstelling terecht omdat ze uitzien naar doktersbezoek of opname. Daarom moeten we een veilige, comfortabele omgeving creëren, niet een die refereert aan ziekte, medische techniek of verlies van eigenwaarde.

 

Geen medisch productiehuis, maar een zorgzame plek voor herstel of verblijf. Victor de Leeuw is partner in EGM architecten en in Dutch Health Architects. In zijn werk staat de relatie van de organisatie en haar gebruikers met de maatschappelijke context en het gebouw met de fysieke context staat centraal. Op basis van deze ambities ontstaan vernieuwende concepten op het snijvlak van functionaliteit, belevingswaarde en duurzaamheid. Overige sprekers: Hedy d'Ancona is oud-politica en voormalig Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur.

 

Ze is ook de naamgever van de tweejaarlijkse Hedy d'Ancona Prijs voor excellente zorgarchitectuur. "Hoe belangrijk is het creëren van een healing environment, het scheppen van een aangenaam onderkomen voor mensen die tijdelijk of voorgoed zijn aangewezen op zorg. De achterliggende gedachte is dat een uitgesproken visie op hoe die zorg moet worden verleend, (...) kan leiden tot bijzondere architectuur." Fiona de Vos is een pionier op het gebied van Healing Environments in Nederland. Ze werkt sinds 15 jaar als onafhankelijk consultant en onderzoekt en evalueert gebruikstevredenheid in zorg omgevingen.

 

Het is haar overtuiging dat patiënten, familie en staf zich volledig moeten kunnen richten op het zorg proces zonder dat de zorgomgeving daarbij in de weg zit. Erik Veldhoen is een van de grondleggers van het Nieuwe Werken, strategisch consultant, spreker en publicist, en specialiseert zich in het ontwikkelen en implementeren van werkmethoden die gebaseerd zijn op de integratie van de fysieke, virtuele en mentale werkomgeving. In het Orbis Medisch Centrum in Sittard ontwikkelde hij het 'geneeshuis van de toekomst'.

 

Elke mogelijke technologische ontwikkeling is hier vertaald in een bruikbare innovatie ten gunste van de bedrijfsvoering én de patiënt. Fransesco Messori zal als moderator de discussie leiden en samen met sprekers en publiek conclusies formuleren. Fransesco is als design director en partner van de multidisciplinaire ontwerpstudio D/Dock onder meer verantwoordelijk voor care en cure concepten in het VU Medisch Centrum en het Willem Alexander Kinderziekenhuis.

 

Bron: InAmsterdam