Opening Tony Molleapaza Hospital Peru

Na drie jaar voorbereiding werd dinsdag 23 september het Tony Molleapaza Hospital in Arequipa (Peru) geopend door Marjan van Mourik van de stichting PAZ-Holandesa. Deze stichting organiseert het verlenen van medische hulp aan kinderen in Peru. Naast plastische- en orthopedische operaties wordt er ook nazorg verleend zoals spraaklessen, tandverzorging en poliklinische ondersteuning. EGM architecten werkt sinds 2005 mee aan het ontwerp van het ziekenhuis en adviseert (op afstand) over de uitvoering.

Het ontwerp omvat onder andere operatiekamers, een polikliniek, een apotheek, een röntgenafdeling, een laboratorium en een kliniek. Dat het ziekenhuis nu (deels) in gebruik gaat is een wonder op zich, gegeven de weerbarstige culturele omstandigheden waaronder gebouwd moet worden. Het is met name aan de volharding van Marjan van Mourik en hoofdaannemer Hans Schreuders te danken dat dit resultaat gehaald wordt.

Verloop

Op zaterdag 20 september vertrokken Bas Molenaar, Roelof Krijgsman, Wanja van Zoest en Jessica van Boxtel naar Peru. Daar overhandigden zij onder belangstelling van de lokale pers, een cheque ter waarde van 25.000 euro (10.404.323 Peruaanse nuevo sol! ) aan Marjan van Mourik.

Naast de cheque werd ook het bronzen beeldje Sophietje als blijvend aandenken overhandigd. Dit is een sponsorbeeldje van het Sophia Kinderziekenhuis. Aangezien Marjan van Mourik verbonden is geweest aan het Erasmus MC, waar het Sophia Kinderziekenhuis deel van uitmaakt, leek dit een passend cadeau.

Meer informatie hierover is te vinden op: www.flickr.com/pazholandesa en www.volkskrantblog.nl/bericht/222458 en www.pazholandesa.nl.com