Stadsdeelcomplex

Zeer milieuvriendelijk en energiezuinig gebouw in Leidschenveen-Ypenburg

Ontwerp waarin verschillende functies zijn samengevoegd en dat bovendien zeer milieuvriendelijk en energiezuinig is

1 / 15

2 / 15

3 / 15

4 / 15

5 / 15

6 / 15

7 / 15

8 / 15

9 / 15

10 / 15

11 / 15

12 / 15

13 / 15

14 / 15

15 / 15

X

Stadsdeelcomplex

Innovatieve 'Gek' zorgt voor milieuvriendelijk en energiezuinig gebouw

Het Stadsdeelcomplex Leidschenveen-Ypenburg is een bijzonder project. Niet alleen omdat in dit ontwerp verschillende functies zijn samengevoegd, maar ook omdat het een zeer milieuvriendelijk en energiezuinig gebouw is. Het gebouw, dat goed zichtbaar is vanaf de A12, heeft een opvallend beeldmerk. Bovenop het dak staat een schoorsteenkap in de vorm van een ooievaar. Deze 'gek' maakt het mogelijk om het gebouw 85 procent van het jaar, zonder hulp van energie, natuurlijk te ventileren. Het complex biedt ruimte aan publieks- en kantoorfuncties voor het stadsdeelkantoor, de politie, de brandweer en de commerciële verhuur.

 

De plattegrond is afgeleid van de vorm van de kavel. Het stadsdeelkantoor bevindt zich aan de wijkzijde en heeft een bakstenen gevel met elegante stalen balkons, zodat de schaal op vriendelijke wijze aansluit op de schaal van de (toekomstige) woonbebouwing. Samen met de hoge raamopeningen van deze gevel ontstaat het beeld van een chic gebouw dat zowel een kantoor als een woonfunctie zou kunnen hebben. Het politiebureau bevindt zich aan de snelwegzijde en is voorzien van een dubbele gevel. Deze glazen gevel, die als geluidsscherm voor de bakstenen gevel loopt, is opgebouwd uit verticale lamellen en verbindt het stadsdeelkantoor en het politiebureau tot één geheel. Het Stadsdeelcomplex Leidschenveen-Ypenburg is tot winnaar uitgeroepen van de Best Practice Award Gezond Binnen 2008.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!