Belastingkantoor Dordrecht

Transformatie van kantoor- naar woongebouw

Een nieuwe bestemming voor een belastingkantoor uit de jaren ’70

Een modern woongebouw dat door de variatie in appartementen inspeelt op de nieuwe woonwensen en een impuls geeft aan de ontwikkeling van de Spuiboulevard tot levendig woon- en werkgebied.

1 / 5

2 / 5

3 / 5

4 / 5

5 / 5

X

Belastingkantoor Dordrecht

Herbestemming als impuls voor de omgeving

De gemeente Dordrecht wil de Spuiboulevard en omgeving ontwikkelen tot een aantrekkelijker en levendiger gebied. Door de economische crisis en de veranderingen in de vastgoedmarkt staan veel kantoorgebouwen leeg. De overheid wil deze gebouwen renoveren, transformeren of vervangen door woningen, winkels en andere voorzieningen. Een van de leegstaande kantoorgebouwen is het voormalige Belastingkantoor. Ontwikkelaar AM en EGM architecten hebben voor dit pand een studie gedaan naar de transformatie van kantoorgebouw tot woongebouw.

Inspelen op moderne woonwensen

EGM architecten wil bijdragen aan een gevarieerder woningaanbod in Dordrecht. Juist door deze locatie aan de Spuiboulevard en de maatvoering van het pand kunnen we onder andere ‘empty nesters’, stadsgezinnen en jonge professionals een ander woonsegment aanbieden.

Van kantoor uit de jaren ’70 naar modern woongebouw

Het gebouw dateert uit 1975 en is ontworpen door architect Rijksgebouwendienst Frank Sevenhuijsen. Het pand bevindt zich aan de rand van de Dordtse binnenstad en is met prefab grindbetonnen gevelelementen en aluminium gevelkozijnen duidelijk een architectonisch voorbeeld van de zeventiger jaren.

 

Doordat het kantoor bestaat uit dragende gevelelementen, zijn de vloeren vrij indeelbaar.
Het voormalige belastingkantoor kan zowel horizontaal als verticaal worden onderverdeeld.

Door twee grote inkepingen te maken, wordt het gebouw opgedeeld in drie torens waardoor het vriendelijker en minder kolossaal overkomt.

Variatie aan woningen en een gevelbeeld dat past bij de stad

Het pand  bestaat uit een plint met op de eerste twee verdiepingen stadswoningen en daarboven twee verdiepingen met zeer ruime loft appartementen. Bovenop bevinden zich de drie torens met  ruime vrij indeelbare appartementen. Op de vierde verdieping zijn twee tuinen aangelegd die samen met de onderliggende balkons zorgen voor een gevarieerd beeld richting de Dordtse binnenstad.
Op de achtste verdieping bevinden zich twee penthouses die door een transparante luchtbrug de torens koppelen.

 

De nieuwe gevel bestaat uit wit stucwerk met houten kozijnen, en de oorspronkelijke gevelopeningen zijn voorzien van hardglazen Franse balkons. Om het beeld nog meer te variëren zijn er ook balkons aan de Noordgevel van het gebouw. De zijgevels van de torens bestaan uit glas met daarop een zeefdruk van schilderijen van ‘De Maas bij Dordrecht’ en ‘Gezicht op Dordrecht ‘ van de schilder Aelbert Cuyp.

Herbestemming als positieve impuls voor ontwikkeling

De herbestemming van het belastingkantoor staat niet op zichzelf, er zijn in dit gebied veel ontwikkelingen gaande. Zo is het voormalig postkantoor verbouwd tot een modern kantoorgebouw met horeca en winkels op de begane grond. En het bestaande ANWB-gebouw en het Tomadohuis worden verbouwd tot appartementencomplexen.

 

Met deze studie van dit moderne woongebouw willen EGM architecten en AM bijdragen aan de ontwikkeling van de Spuiboulevard tot aantrekkelijke locatie met een levendig en gemengd woon- en werkmilieu. Zo blijven we ook als Dordts architectenbureau meedenken over hoe we Dordrecht nog aantrekkelijker kunnen maken.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!