Kantoorgebouw Scheepswerf Slob

Kantoor voor staf- en engineeringsafdeling, Papendrecht

Een uitdagende puzzel voor nieuw robuust kantoorgebouw

Een ontwerp dat op een bijzonder krappe locatie pal aan de rivier Beneden Merwede de core business van de scheepsbouwer alle ruimte geeft.

1 / 9

2 / 9

3 / 9

4 / 9

5 / 9

6 / 9

7 / 9

8 / 9

9 / 9

X

Kantoorgebouw Scheepswerf Slob

Robuust, doelmatig en no-nonsense

In opdracht van Scheepswerf Slob heeft EGM architecten een integraal ontwerp gemaakt voor een nieuw kantoor aan de rivier de Beneden Merwede in Papendrecht. Slob is een moderne scheepswerf die op maat gemaakte complete casco’s voor luxe jachten maakt. Het nieuwe kantoor biedt plaats aan de staf- en engineeringsafdelingen en biedt prachtig uitzicht over de rivier. Het gebouw is opgetrokken uit beton, staal en glas, eerlijke materialen die het karakter van Slob verbeelden: robuust, doelmatig en no-nonsense.

Uitdagende puzzel

Op de hoek van de haven - uitkijkend over de rivier - is het nieuwe kantoor van Scheepswerf Slob verrezen. De locatie, de benodigde ruimte voor de bedrijfsvoering en omgevingsfactoren zoals parkeerruimte en aanleverroutes hebben geleid tot een ontwerp met overstek en een beperkte footprint. Een uitdagende puzzel waarbij vooral de regelgeving en het bestemmingsplan van de gemeente en Rijkswaterstaat een belangrijke rol speelden.

Knipoog naar scheepvaart

Het gebouw bestaat uit eerlijke en onderhoudsvrije materialen zoals beton, staal en glas. Het interieur heeft een industriële look met een knipoog naar het bedrijf en de scheepvaart. Zo staat in het midden van het kantoor als eyecatcher een door het bedrijf zelfgemaakte trap van aan elkaar gelaste staalplaten. Ook de receptie in de foyer is gemaakt van roestrode staalplaten. De glazen gevel laat overal in het kantoor het daglicht overvloedig binnenstromen en biedt prachtig uitzicht over de rivier. Het nieuwe kantoor past de scheepsbouwer als een jas: herkenbaar, comfortabel, doelmatig en toekomstgericht.

Hoge duurzaamheidsambities

Het gebouw is compact en voor een groot deel circulair. Veel elementen, waaronder de gevelelementen, zijn geprefabriceerd en demontabel. Verder is de indeling modulair zodat er in de toekomst ingespeeld kan worden op krimp of groei.

 

 

Fotografie: Rob van Esch | Ruimtes in Beeld, fotografie en dronebeelden: Guido Pijper, Marcel IJzerman

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!