Eerst de vraag begrijpen, dan rennen

In co-creatie werken aan de nieuwe campus Radboudumc

Primaire opgave is een nieuwbouw van 40.000 m2, het realiseren van een compacte campus en de sloop van 100.000 m2. Nóg meer tot de verbeelding spreekt het achterliggende idee: Radboudumc in Nijmegen wil zo een duurzame en toekomstbestendige campus creëren en is daarom het programma Less Bricks, More Bytes, Different Behaviour gestart. EGM architecten en Deerns werken nauw samen aan de realisatie van deze ambitie. Een gesprek met architect Daniel van den Berg, partner EGM architecten en adviseur Rogier Lony van Deerns in het Deerns iD Magazine van december. Over co-creatie, elkaar voortdurend uitdagen en de vraag achter de vraag. 

Het Radboudumc wil een zo duurzaam en toekomstbestendig mogelijk ziekenhuis realiseren. Het campusplan voorziet in functies voor zorg voor patiënten en naasten, onderwijs, onderzoek en zorgprofessionals. De nieuwbouw wordt de nieuwe hoofdentree en huisvest straks poliklinieken, beddenkamers, stafruimten en andere diensten. Het voorlopig ontwerp is inmiddels afgerond. EGM en Deerns buigen zich nu over het definitief ontwerp, dat moet voldoen aan de BREEAM Excellent-certificeringsnorm. Naar verwachting wordt de realisatie van gebouw en omgeving in 2017 aanbesteed. Radboudumc wil het nieuwe gebouw in 2020 in gebruik nemen.

 

Jullie werken samen aan een duurzame en toekomstbestendige campus, een plek voor ontmoeting, kennisdeling en innovatie. Een omgeving waar dagelijks dertigduizend mensen tijd doorbrengen: patiënten, bezoekers, medewerkers, studenten, leveranciers... Een uitdagende opgave. Hoe is de samenwerking tussen EGM en Deerns op dit project ontstaan?

 

Daniel van den Berg en Rogier Lony: “EGM en Deerns zijn individueel bij het project betrokken via een gewonnen aanbesteding. Onze beide bureaus hebben veel ervaring met de zorg en met ziekenhuisomgevingen. Maar we hebben ook een lange geschiedenis als samenwerkende partijen. We kennen elkaar van een groot aantal projecten. De  opdrachtgever heeft ons daarbij als externe adviseurs gevraagd een onderlinge samenwerkingsovereenkomst te tekenen. Die vormt mede het fundament voor co-creatie. Niet alleen voor ons architecten en ingenieurs, ook voor huisvestingsadviseur ptg-advies en constructeur Aronsohn raadgevende ingenieurs. Als team van technici zijn wij verplicht om elkaar goed te informeren en alert te houden. Pas dan kun je met elkaar integraal ontwerpen, letterlijk en figuurlijk als communicerende vaten. Je leert zo over elkaars muren kijken. Dat gaat heel goed.”

Innovatie komt bijna altijd voort uit het kijken naar werkmethodieken

Hoe kom je met elkaar tot de beste oplossing voor de klantvraag en dus voor de patiënten? Kunnen jullie dat samenwerkingsproces schetsen?

 

Daniel: “We praten over een proces van jaren. Er is vooraf uiteraard veel onderzoek gedaan door het Projectbureau Bouwzaken van Radboudumc in samenwerking met ptg-advies. Op basis van die informatie en onze eigen kennis en langjarige ervaring ga je aan de slag. In ontwerpvergaderingen met alle adviseurs gaat het over het Programma van Eisen, de grote lijn. In kleinere adviseursoverleggen gaan we op zoek naar de praktische vertalingen. Vaak doen we dat op een pragmatische manier en vinden we snel concrete oplossingen. Maar we zitten ook regelmatig met de benen op tafel om out-of-the-box over de opgaves na te denken. Het is belangrijk om je creativiteit de ruimte te geven.” 

 

Rogier: “Goed samenwerken is vooral een kwestie van attitude. Je moet beseffen dat je het in je eentje niet redt. EGM en Deerns hebben als partners veel vertrouwen in elkaar. Beide bedrijven hebben de drive om zo goed mogelijk aan de eisen en wensen van de opdrachtgever te voldoen. In dat proces houden we elkaar scherp, dagen we elkaar uit en durven we elkaar aan te spreken.”

 

Lees het hele interview in het ID MAGAZINE.