Erasmus MC verandert met de dag

Realisatie Nederlands grootste gebouw is logistiek meerjarenplan met duurzame maatregelen, healing environment, evidence based design en eenpersoonskamers

Vanuit zijn kantoor heeft projectdirecteur Fred Reurings uitzicht op oud en nieuw. Links is de bouw van het splinternieuwe Erasmus MC in volle gang, rechts lopen de dokters en verpleegsters naar het oude ziekenhuis, dat nog steeds volledig in gebruik is. 'Nederlands grootste gebouw' wordt gerealiseerd op een postzegel, met alle uitdagingen van dien. "Wij bouwen hier 185.000 m² ziekenhuisvloer. Dat is duizelingwekkend. Net als de bouwsom: 450 miljoen euro. Dit is buitencategorie utiliteitsbouw. Hier in deze luxe kantoorkeet werkt 35 man aan bouwkundig stafpersoneel.

Aandacht voor de patient

“In het nieuwe ziekenhuis zullen patiënten voortaan alleen op eenpersoonskamers liggen. Uit onderzoek is gebleken dat de hersteltijd zo het kortst is, omdat patiënten meer en beter rusten en zo sneller herstellen. Waar het ziekenhuis dus minder bedden per saldo ter beschikking krijgt door het inleveren van meer-persoonskamers, gaat de verpleegcapaciteit toch omhoog, omdat de ligtijd van patiënten korter wordt.” “Ter plaatse van de patiëntenkamers krijgt het skelet dat we bouwen een dubbele schil. De buitenste schil van verticaal geplaatste glaslamellen zorgt ervoor dat wind en regen geen vrij spel heeft op de binnenschil met ramen. Dit maakt het mogelijk om in de binnenste schil ramen te plaatsen die patiënten zelf wel of niet open kunnen zetten. Het verblijf in het ziekenhuis zal hierdoor voor de patiënten aangenamer zijn.” “In het totaalontwerp wordt dat versterkt door de daktuin, waar patiënten en bezoekers vrij rond kunnen lopen tussen bomen die hoog op het dak van het ziekenhuis geplant zijn. Deze groenlaag zorgt tevens voor waterbergend vermogen, een natuurlijke afvloeiing van het regenwater. Andere duurzaamheidsmaatregelen zijn koude-warmteopslag en energiezuinige installaties.”

 

Bron: Stedenbouw Naar de projectpagina