Gastvrijheid

Gastvrijheid gestoeld op solide voorzieningen. RdGG dient de menselijke maat

In de Delftse wijk Buitenhof verrijst pal naast het bestaande Reinier de Graaf Gasthuis een geheel nieuw ziekenhuiscom­plex. Het nieuwe Reinier de Graaf heeft een slingervormig grondplan en bestaat uit zes bouwlagen die horizontaal worden verbonden door een centrale laan, zoals de staf van een esculaap. Speerpunten in het laatste bouwjaar zijn de implemen­tatie van patiëntfuncties, de energievoorziening, de kwaliteitscontrole op de bouw, het interieur en de inrichting van de omgeving. Al deze aspecten komen nu samen, vertellen Deborah Nieuwesteeg, Louis de Pauw en Willem Eppinga.

Nieuwesteeg, De Pauw en Eppinga zijn respectie­velijk projectleider Nieuwbouw Facilitair Bedrijf, manager Techniek en Vormgeving en bouwkundig hoofdopzichter binnen de ziekenhuisorganisatie. Nu de nieuwbouw wind- en waterdicht is, wordt onder­ling en met de bouwpartners hecht samengewerkt om de gewenste ziekenhuisfuncties te implemente­ren. De inhuizing - een eenmalige, complete operatie- staat immers strak gepland na de zomer van 2015. Nieuwbouw in het kort In de dubbelhoge centrale hal komt een grote recep­tiebalie en een bezoekersrestaurant met bediening. De afdeling radiologie, het priklab en de gipspoli lig­gen op zo kort mogelijke afstand van de hoofdentree. Op de begane grond wordt tevens een grote nieuwe afdeling voor acute opnamen gerealiseerd evenals de spoedeisende hulp met geïntegreerde huisartsen­post. Twee grote roltrappen in de centrale hal bren­gen patiënten en bezoekers naar de eerste etage, waar de poliklinieken en de meeste functieafdelingen zijn gevestigd. De verpleegafdelingen bevinden zich voornamelijk op de verdiepingen daarboven. Polikli­nische functies zijn georganiseerd rondom centrale pleinen en de nieuwbouw heeft zo min mogelijk 'de­dicated' kamers en geen kantoren.

Energiebouw

“Het laatste bouwjaar biedt een uitdagende combi­natie van grote stappen en finetuning”, vertelt Louis de Pauw, verantwoordelijk voor de technische voor­zieningen. “Wij willen een ziekenhuis dat 'bulletproof' is. Op het gebied van energievoorziening is daarom hoog ingezet. In het nieuwe energiegebouw komen drie noodaggregaten te staan, terwijl het ziekenhuis met twee aggregaten al ‘as usual’ kan functioneren. Daarnaast zijn er aan de buitenzijde nog aansluitpunten voor mobiele aggregaten. De interne energievoorziening dient goed afgestemd te worden, want het OK-complex is technisch zodanig ontworpen dat het altijd in delen moet kunnen functioneren. Al met al een forse opgave.” Kwaliteit en planning
De realisatie van een nieuw ziekenhuis is sowieso een forse opgave, zegt Willem Eppinga. Hij houdt de bouw- en planningskwaliteit in het oog. "Meestal zie je dat in de ruwbouwfase enorme stappen worden gemaakt en dat de grootste complexiteit in de afbouwfase zit. Dat is met name hier bij een ziekenhuis het geval." Er zijn vier bouwstromen die samenhangen met de afbouwplanning en er moeten een aantal bijzondere staaltjes worden verricht, zoals de overkapping van de centrale hal - een glazen dak rustend op de staalconstructie in de vorm van een boom. "De hoofdaannemer (bouwcombinatie Hurks/Kuijpers red.) werkt er hard aan - ook buiten kantooruren. Niettemin vragen kwaliteitscontrole en planning van de afbouw ook vanuit de opdrachtgever veel aandacht."

Nieuwe concepten

Er is in de halve eeuw sinds de vorige nieuwbouw van het Reinier de Graaf veel veranderd in de ziekenhuiszorg. Terwijl de hotelfunctie afneemt en het aantal dagbehandelingen groeit, wordt de patiënt in het nieuwe Reinier de Graaf beter bediend en worde