Multifunctionele Labtoren O|2

Primeur voor academisch Nederland

Op het terrein van de Vrije Universiteit in Amsterdam wordt gebouwd aan Labtoren 0|2. Het gebouw biedt straks onderdak aan een grote hoeveelheid aan laboratoria en onderzoeksruimten voor biochemisch onderzoek, waarin diverse onderzoeksgroepen van VU en VUmc gaan samenwerken op het gebied van Human Health Life Sciences. Wolter & Dros is binnen de bouwcombinatie (J.P. van Eesteren I Wolter & Dros I Croon v.o.f.) verantwoordelijk voor de werktuigbouwkundige installaties.

De invulling van Labtoren 0|2 geeft volgens EGM architecten in Dordrecht een andere insteek op huisvesten van faculteiten; niet in de lijn van een faculteit per gebouw, maar thematisch op onderzoeksthema. Een primeur voor academisch Nederland. In de Labtoren worden straks 350 laboratoria ondergebracht. Behalve een grote hoeveelheid aan biochemische labs, overwegend in de MLI- en MLlI-klasse, komen er ook syntheselabs, een radionuclidenlab en een MLiII-lab. "Op basis van het bestekontwerp van Valstar Simonis is met een relatief grote bezetting in sneltreinvaart de engineering opgestart", zegt Jan van Diermen van Wolter & Dros.

 

"Omdat het 0|2-labgebouw op een reeds bestaande parkeergarage gebouwd wordt, hadden we slechts vier maanden de tijd om de onderaannemers en leveranciers te contracteren, definitieve engineering gereed te hebben en de eerste prefab en luchtkanalen op de bouw te krijgen ." Speciale filteringen Binnen de scope van Wolter & Dros valt onder meer het realiseren van de installaties ten behoeve van de technische gassen voor de labs, de 681 STEDENBOUW luchtbehandeling en de sanitaire installaties. Van Diermen: "Voor de luchtbehandeling is gezocht naar een ontwerp met een flexibele indeelbaarheid en verschillende ventilatievouden (5/8/12/15/20), zodat in de toekomst eventueel geswitcht kan worden met de labinrichting zonder de casco-installatie te hoeven aanpassen. Een deel van de luchtbehandeling wordt tevens uitgerust met speciale filteringen en absoluutfilters vanwege de strenge eisen. De vervuiling wordt dan op een juiste manier afgevangen. Bovendien is de luchtdichtheid van de laboratoria een belangrijk aandachtspunt, ze dienen namelijk op onderdruk gehouden te worden gehouden. De in totaal negentien luchtbehandelingskasten kunnen straks een capaciteit leveren van 390.000 m3/ uur, de verwarmingscapaciteit bedraagt maximaal 3.700 kW en de koelcapaciteit 3.400 kW." Volgens Van Diermen speelt in dit project ook de logistiek een belangrijke rol.

Timing

"We bouwen in feite op een postzegel. Zelfs de bouwketen staan niet eens op het bouwterrein en voor wat betreft de omgevingsfactoren moet bij de kraanbewegingen rekening word en gehouden met de aanvliegroutes van Schiphol en die van de trauma helikopter, en niet te vergeten de veiligheid voor voetgangers en geluidsoverlast. In principe is voor de werktuigbouwkundige installaties per partij slechts één levering per week gepland, vanzelfsprekend just-in-time. Dat betekent dat we alles op voorhand tot op het kleinste detail uitdenken", besluit Van Diermen.

 

Bron: Stedenbouw, nummer 721