Onderweg naar morgen

Reinier de Graaf : eind 2015 de eerste patiƫnten behandeld in 56.000 m2 nieuwe moderne medisch centrum

Op 3 oktober 2012 was het eindelijk zover: de heiwerkzaamheden voor het nieuwe Reinier de Graaf Gasthuis in Delft gingen van start. De komende jaren wordt gewerkt aan een modern medisch centrum van ruim 56.000 vierkante meter, waar naar verwachting eind 2015 de eerste patiƫnten hun behandeling zullen ondergaan.

Nieuwe ontwerppartner

Nadat de Raad van Bestuur van het Reinier de Graaf vanwege financiële onhaalbaarheid eerdere plannen voor nieuwbouw had afgeschoten, ging men op zoek naar een nieuwe ontwerppartner. Dit werd uiteindelijk een consortium van Deerns, Corsmit en EGM Architecten. Reden voor de nieuwbouw was dat de bestaande ziekenhuizen niet voldeden aan de huidige (bouwkundige) eisen. Genoemde partijen kregen een duidelijke opdracht mee voor het nieuwe ziekenhuis, dat de huidige twee gebouwen moet vervangen. "Wij willen onze patiënten en bezoekers een prettige zorgomgeving bieden, die past bij onze hoogstaande zorgverlening. Uitgangspunt voor het gebouw was 'verbonden ziekenhuis'. Vertaald naar de praktijk gaat het dan om zaken als compact, overzichtelijk, daglicht, eenvoudige oriëntatie, zicht op de stad en zicht op groen, flexibel en uitbreidbaar", aldus directeur nieuwbouw Cees van der Zande. "Tegelijkertijd moesten een efficiëntere logistiek en lagere energie- en onderhoudskosten ervoor zorgen dat de exploitatielasten lager kwamen te liggen." Derde voorwaarde was dat het ontwerp tussen de twee huidige gebouwen aan de Reinier de Graafweg in te passen was.

Het ontwerp

EGM architecten, ook betrokken bij de eerdere nieuwbouwplannen, geeft in haar ontwerp handen en voeten aan de genoemde voorwaarden. Dankzij de vorm van het gebouwen het veelvuldige gebruik van glas komt er het nodige dag licht binnen en is ook gedacht aan het uitzicht. Het Nieuwe Reinier de Graaf Gasthuis bestaat uit zes bouwlagen, die horizontaal verbonden worden door een centrale as. De afdelingen 'slingeren' rondom deze as, die op alle verdiepingen de verschillende bouwdelen aaneenrijgt en zo voor de vereiste verbinding zorgt. Dankzij die centrale daggang vinden bezoekers en patiënten eenvoudig en snel hun weg via korte looplijnen. De open ruimten opzij van het meanderende gebouw - een verwijzing naar de esculaap, het oude Griekse symbool voor de geneeskunde - worden ingericht als patio's voorzien van groen, iets waar ook de om wonenden blij mee zullen zijn. Het Nieuwe Werken
De precieze inrichting van het ziekenhuis is mede gebaseerd op input van het personeel. Als gevolg hiervan kunnen verpleegafdelingen in het nieuwe ziekenhuis naar behoefte hun capaciteit variëren als een harmonicamodel.


Ook Het Nieuwe Werken doet zijn intrede: artsen gaan werken vanaf flexibele werkplekken. Het idee hierachter is dat artsen en verpleegkundigen elkaar zo nog beter vinden rond de patiënt. Patienten die maar kort in het ziekenhuis hoeven te zijn, bijvoorbeeld voor bloedafname, een polikliniekbezoek of een röntgenfoto, krijgen het helemaal makkelijk: deze afdelingen liggen zo dicht mogelijk bij de hoofdingang. "Alle poliklinieken en de meeste functieafdelingen zijn op de eerste verdieping gehuisvest; dit vergemakkelijkt het voor patiënten om gedurende een bezoek verschillende onderzoeken te ondergaan", aldus Van der Zande.....

 

(bron: FMT Gezondheidszorg)