Veiligheid van de patiënt

Bouwkundige strategiëen om nosocomiale infecties te minimaliseren en controleren

Volgens het American Centers for Disease Control and Prevention, sterven er jaarlijks 99.000 patiënten in de Verenigde Staten door infecties die zij gedurende hun verblijf in het ziekenhuis oplopen. In Europa overlijden jaarlijks 25.000 patiënten als gevolg van of mede door deze oorzaak, waarbij er in 17.000 gevallen sprake is van een nosocomiale infectie.

Dankzij wetenschappelijk onderzoek wordt steeds duidelijker dat de gebouwde omgeving een bijdrage kan leveren aan het minimaliseren en controleren van zulke infecties. De bijdrage van architectonische oplossingen en de indeling van het gebouw worden cruciaal op dit moment. In dit artikel worden de meest voorkomende maatregelen op het gebied van architectuur en indeling ter bestrijding van deze infecties genoemd, met aandacht voor de meest kritieke gebieden van een ziekenhuis: afdelingen, intensive care en operatiekamers.

Conclusies

De invloed die de fysieke omgeving heeft op het minimaliseren en controleren van nosocomiale infecties wordt nog te vaak als minimaal beschouwd, ondanks de beschikbaarheid van een sterk en groeiend wetenschappelijk bewijs waarin het belang van omgevingsfactoren in de transmissie van MRSOs ondersteund wordt. Andere factoren, zoals de wijze waarop medische staf omgaat met hygiëne protocollen, worden als impactvoller beschouwd. Meer ruimte voor ziekenhuisbedden, de keuze van eenpersoonskamers, de beschikbaarheid en de locatie van faciliteiten om de handen te wassen, HVAC systemen en luchtsluisoplossingen en gebruik van de juiste materialen lijken de meest voorkomende, maar niet uitputtende, oplossingen om de controle van nosocomiale infecties te verbeteren. Daarnaast is de juiste indeling van het gebouw van groot belang bij het voorkomen van verspreiding van MRSOs. Verschillen tussen landen, overtuigingen en gebrek aan wetenschappelijk bewijs bieden de kans om nieuwe grenzen in ziekenhuisontwerp en management te verkennen. Er is behoefte aan meer en systematisch onderzoek, gericht op het bewijzen van de invloed van de fysieke omgeving op het minimaliseren en controleren van infecties.

Over de auteur

Giuseppe Lacanna is als architect actief in de sector gezondheidszorg. Hij is promovendus aan de TU Delft in de vakgroep Architectuur en is voorzitter van Complex Projects, waar hij betrokken is bij een uniek onderzoeksprogramma dat in meerdere landen in Europa loopt. Hij is ook lid van de UIA-PHG young leaders group en leidt bij EGM architecten bv, het grootste architectenbureau in Nederland dat zich specialiseert in de gezondheidszorg, de R&I afdeling.

 

Bron:
World Hospitals and Health Services, 2013 Vol. 50, nr. 2
The Official Journal of the International Hospital Federation (IHF)