EGM wint selectie woonzorgzone

EGM ontwerpt nieuwe woonzorgzone Zoetermeer: duurzaam en groen

EGM architecten ontwerpt een nieuwe woonzorgzone in Zoetermeer. Onder het motto 'De Groene Loper' heeft EGM architecten in samenwerking met Dura Vermeer, Oostelbos Van den Berg, adviesbureau J. van Toorenburg en BTL advies de selectie gewonnen voor de herinrichting van het Katwijkerlaantracé in Zoetermeer.

Groenstrook

Op 6 maart ondertekenden wethouder Edo Haan en directeur van Dura-Vermeer Rob Steijn het grondcontract. Hiermee wordt de aanbesteding formeel afgerond en gaat de ontwikkeling van het gebied van start. Het Katwijkerlaantracé in de wijk Rokkeveen bestaat uit een groenstrook waarop woningen en een woonzorgzone worden gerealiseerd. Niet de hele groenstrook wordt bebouwd. Er blijft een ruime openbare groenstrook naast de toekomstige bebouwing, zodat het groene karakter van het gebied behouden blijft.

Verschillende programma's

In totaal worden er 137 woningen en appartementen gerealiseerd. Het plan bestaat uit drie stroken die bebouwd worden met verschillende programma’s: Deelgebied A met een aantal grondgebonden woningen volgens CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap). Deelgebied B met appartementen en zorgvoorzieningen voor Middin voor somatische clienten. Deelgebied C met appartementen en zorgvoorzieningen voor Fundis(voorheen Vierstroom)met groepswoningen voor psychogeriatrische clienten en sociale huurwoningen.

De Groene Loper

Het bebouwen van een bestaande groene ruimte heeft geleid tot het thema'De Groene Loper', waarbij een 'deken' van groen die het maaiveld omzoomt, zich omhoog zet in de kopgevels en de daken bedekt. Bij de beoordeling van het plan zijn de stedenbouwkundige, architectonische en functionele kwaliteiten, in combinatie met het uitgebrachte grondbod, doorslaggevend geweest voor de keuze voor 'De Groene Loper'.

Individuele wensen

Om de betrokkenen open en inhoudelijk in het proces en de keuzes te betrekken, is voor een uitstraling gekozen die zich daarvoor leent: eenbasisopzet van gevelindeling en -materialisatie die nog volop ruimte laat voor nadere invulling op basis van participatie door omwonenden en gebruikers.

Flexibiliteit en duurzaamheid

Flexibiliteit en duurzaamheid liggen aan de basis van het plan door het toepassen van een heldere maatvoering en draagconstructie, waardoor ombouwbaarheid in elk stadium is verzekerd. Zo zijnzorgeenheden bijvoorbeeld onderling uitwisselbaar en -later- eenvoudig om te bouwen tot appartementen en vice versa. Verder worden natuurlijke recyclebare materialen toegepast en is er de mogelijkheid om warmte-koude-opslag toe te passen.