Erasmus MC wint Dakheld 2017 prijs

Bekroning voor groene daktuinen tijdens Rotterdamse Dakendagen

Het Erasmus MC is op 9 juni 2017 tijdens de Kennisdag van de Rotterdamse Dakendagen uitgeroepen tot Dakheld 2017. De Dakheld wordt uitgereikt aan een persoon of instelling die het meest innovatief, verrassend en op een duurzame wijze een zichtbare of onzichtbare bijdrage levert aan de ontwikkeling van het daklandschap in Nederland.

Daktuinen op grote hoogte

In het ontwerp van het Erasmus MC is veel ruimte voor groen met als hoogtepunt twee unieke daktuinen op de achtste verdieping van het ziekenhuis. Met bijna 3.000 m² zijn de daktuinen op deze hoogte de grootste in Nederland.

 

Healing environment

De groene daken zijn onderdeel van de ‘healing environment’ van het Erasmus MC, waarbij veel aandacht is voor veel daglicht, groen en een warme comfortabele inrichting, omdat dit een snel herstel van de ziekenhuispatiënt bevordert. Bijzonder aan de daken van het Erasmus MC is dat deze ook deels bedtoegankelijk zijn, waardoor patiënten niet alleen uitzicht op het groen hebben, maar de groene omgeving ook kunnen opzoeken.

 

Wijds uitzicht over Rotterdam

De daktuinen worden ingericht als kleine boomgaarden met appel- en perenbomen op kleine heuvels. Bezoekers worden via een looppad langs beschutte plekjes met bankjes geleid, zodat in de luwte van het uitzicht op Rotterdam bewonderd kan worden. Onderzoek toont ook aan dat een groene omgeving rustgevend werkt, en uitzicht op groen de verblijfsduur van de patiënt in het ziekenhuis verkort.

Veel groen is belangrijk; ook in een zorgomgeving zoals het Erasmus MC.

 

Kleine groene oases

Naast de twee bijzondere daktuinen heeft het hele ziekenhuis een groene omgeving. De publieke ruimte en binnenpleinen krijgen zoveel mogelijk beplanting en de glazen overkappingen zorgen voor volop daglicht. Kleine groene oases bieden patiënten en bezoekers de mogelijkheid zich even terug te trekken.

 

Vriendenfonds daktuinen

De daktuinen zijn gerealiseerd door donaties uit het Erasmus MC Vriendenfonds. Het ontwerp van daktuinen is van landschapsarchitect Juurlink [+] Geluk.

 

2017.06.17