Ikazia opent Moeder en Kind Centrum

Hier draait alles om het welzijn en welbehagen van moeder en kind

Het nieuwe Moeder en Kind Centrum van het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam is op 11 maart 2013 officieel geopend. EGM architecten ontwierp een centrum dat volledig gericht is op 'family centered care', waarbij het betrekken van het gezin bij de behandeling van het kind centraal staat.

Welzijn en welbehagen moeder en kind centraal

In het Moeder en Kind Centrum draait alles om het welzijn en welbehagen van moeder en kind. Hier kunnen vrouwen met of zonder medische indicatie bevallen en verblijven in een huiselijke kraam- of geboortesuite. In het centrum dat zich bevindt op de zevende en achtste verdieping van het ziekenhuis, werken de specialismen kindergeneeskunde, neonatologie en verloskunde intensief samen. Er wordt zorg op maat geboden vanuit de gedachte dat moeder, kind en partner gedurende het hele zorgproces bij elkaar kunnen blijven.

Hotelsfeer in een ziekenhuis

Niet alleen de zorg in het Moeder en Kind Centrum is anders verdeeld, ook de kamers zijn huiselijk gestileerd en lijken meer op hotelkamers dan op ziekenhuiskamers. Zo is in de geboorte- en kraamsuites alle techniek onzichtbaar weggewerkt. In de couveusesuites is medische apparatuur wel zichtbaar, maar zorgvuldig ingepast. Als basis zijn hout en houtkleuren toegepast en wandvullende posters zorgen voor sfeer en rust. Daarnaast zijn de ziekenhuismuren niet standaard wit, maar vervangen door een zacht beige tint, en op de vloer ligt laminaat met een parketmotief.

Moderne ambiance

Met het nieuwe centrum richt het Ikazia Ziekenhuis zich letterlijk op groei en ontwikkeling, zoals het ziekenhuis zelf ook voortdurend in ontwikkeling is. Tegelijk met de reconstructieplannen voor het Moeder en Kind Centrum is door EGM ook de centrale entreehal en de Spoedeisende Hulp vernieuwd. Ook hier is veel aandacht besteed aan sfeer en uitstraling, waarbij het zorgproces rondom de patiënt centraal staat.

 

EGM heeft veel ervaring met het ontwikkelen van geïntegreerde Moeder en Kind Centra en heeft onder andere centra voor het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam, het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft en het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam ontworpen.