Dr. Fara Sortomme-Keramati over de drive-in-OK

‘Het behandelcentrum van het Reinier de Graaf ziekenhuis is helemaal ingericht op ons werk als oogarts’

Een gastvrije ontvangst, overal daglicht, een ontspannen omgeving, superefficiënte werkprocessen, moeiteloze operaties en minder stress voor de patiënt.

Dat zijn volgens oogarts Fara Sortomme-Keramati en hoofd Oogheelkunde Jolanda ’t Hart de opbrengsten van de nieuwgebouwde drive-in OK van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. “Dat we boven op de parkeergarage zitten, is echt briljant.”

 

“Dit is het moderne opereren, zeker binnen de specialisatie oogheelkunde”, zegt oogarts Sortomme-Keramati over het door EGM ontworpen nieuwe OK-complex dat sinds april 2021 in gebruik is. “Wij hebben heel veel korte ingrepen zoals staaroperaties, waarvoor geen narcose nodig is. Mensen worden lokaal verdoofd en zijn dus wakker tijdens de operatie. Hoe relaxter de patiënt is, hoe beter en efficiënter wij de ingreep kunnen doen.”

 

De warme en vriendelijke omgeving reduceert de stress bij de patiënten en hun begeleider

 

Ontspannen door huiskamersfeer

De stressreductie van de patiënt begint al bij aankomst. ’t Hart: “Mensen parkeren op de bovenste verdieping van de parkeergarage, lopen twee deuren door het behandelcentrum in en nemen plaats voor de open haard. In alle rust, in een ontspannen en gemoedelijke huiskamersfeer. De gecreëerde zithoekjes geven een gevoel van geborgenheid. De open ontvangstbalie in de wachtruimte vergroot de betrokkenheid met de patiënt en tijdens de operatie maak je sneller een praatje met de wachtende begeleider. De warme en vriendelijke omgeving reduceert de stress bij de patiënten en hun begeleider.”

 

Rustgevende kleuren als sedatie

Voor oogartsen scheelt het enorm als patiënten ontspannen zijn. Sortomme-Keramati: “Als mensen heel gespannen zijn, knijpen ze bijvoorbeeld met hun ogen of er komt meer druk op te staan. Ook ervaren ze meer pijn. De rustgevende kleuren met mooie prints zijn ook doorgevoerd in de operatiekamers. Dit alles bij elkaar zorgt als het ware voor een stukje sedatie, de vermindering van het bewustzijn, zonder dat je medicijnen geeft. Dat is heel prettig. Patiënten nemen in hun eigen kleding plaats op de behandelstoel en pas op het laatste moment leggen we ze achterover in de operatiehouding. Na de ingreep gaat de stoel rechtop en rijden we ze met stoel en al naar de aparte ooglounge. Daar komen ze bij en gaan ze met hun begeleider weer mee naar huis. Het is een hele omslag ten opzichte van onze vorige locatie, waar mensen in een ziekenhuissfeer behandeld werden. ”

 

Het ontwerp richt zich helemaal op ons werk als oogarts

 

Snellere wissels, meer operaties

Het nieuwe OK-complex zorgt voor enorm efficiënte werkprocessen. “Het ontwerp richt zich helemaal op ons werk als oogarts”, vertelt Sortomme-Keramati. “Voorheen waren we meer tijd kwijt met de wissels dan met de operatie zelf. Dankzij de kortere lijnen tussen wachtruimte, operatiekamers en ooglounge is er minder logistieke waste. De efficiëntieslag is zelfs zo groot, dat erover gesproken wordt om ook narcose-operaties voor bijvoorbeeld glaucoom of scheelzien hier uit te voeren.”

 

Van donker naar daglicht

Naast gestroomlijnde werkprocessen biedt het nieuwe OK-complex nog een grote vooruitgang. ’t Hart: “Oogoperaties vinden in het donker plaats, maar op onze vorige locatie was alles donker: de gangen, de koffieruimten. Hier is overal daglicht.” Sortomme-Keramati: “In de koffieruimte zitten grote ramen, die een heel mooi uitzicht geven over Delft. Het is heel fijn om de operatiekamer uit te komen en iets van de dag mee te krijgen.” ’t Hart: “We zijn er in alles op vooruitgegaan, al onze wensen zijn goed vertaald in het ontwerp. Het enige wat mist, is een zacht achtergrondmuziekje. Dat zou het echt helemaal afmaken.”

 

Maud van Gennip, tekstschrijver en copywriter, interviewde Dr. Fara Sortomme-Keramati en Jolanda ’t Hart in oktober 2021

Project: Drive-in OK-complex Reinier de Graaf ziekenhuis