Rob Wouters over Oogcentrum Noordholland

‘Met dit gebouw kunnen we onze ambitie waarmaken’

Vernieuwing begint met ambitie. De ambitie om de beste oogzorg van Nederland te bieden. Met alle aandacht voor de klant in een uitmuntende, groene, gezonde en prettige (werk)omgeving.

Om die persoonlijke ambitie te verwezenlijken had oogarts en zelfstandig ondernemer Rob Wouters een even ambitieuze partner nodig. En die vond hij in EGM architecten. “Met dit duurzame gebouw kunnen wij onze ambitie waarmaken.”

 

Na jaren als oogarts in het ziekenhuis te hebben gewerkt, opende Wouters in 2010 zijn eigen specialistisch oogcentrum in Heerhugowaard. “Met gemiddeld zo’n 50.000 patiënten en bezoekers per jaar merkten we dat het pand te klein werd. De keus viel op nieuwbouw, want we willen op één plek heel goed zijn. Een plek waar organisch contact ontstaat tussen zorgcollega’s onderling en waar patiënten vriendelijk, gastvrij en persoonlijk worden ontvangen. In een duurzaam gebouw dat een verlengstuk is van je identiteit.”

 

Nieuwbouwplan met statuur

Wouters was enigszins verbaasd dat zijn relatief kleine nieuwbouwopdracht zoveel interesse kreeg van gerenommeerde architectenbureaus. “Het is de eerste keer dat je zo’n project oppakt, je kent de markt niet. Dan is het heel bijzonder dat je uitvraag met statuur beoordeeld wordt, dat het blijkbaar zo ambitieus is dat bureaus erop inhaken.”
 

Zo was duurzaamheid voor Wouters heel belangrijk. “Ik wilde een energieneutraal gebouw in een groene omgeving. Met gebruik van duurzame materialen zoals bamboe. Het bouwbesluit zorgt ervoor dat je vaak concessies moet doen. Wat je dan nodig hebt, zijn een architect en een aannemer die met creatieve oplossingen komen die geen afbreuk doen aan de gestelde ambitie en dus aan het ontwerp en de installaties.”

 

Elkaar weten te vinden

Wouters en EGM vonden elkaar in de realisatie van een gezond en duurzaam gebouw dat verbintenis, professionaliteit en ambitie uitstraalt. “Los van de architectuur keek EGM met aandacht naar onze duurzaamheidswensen, zoals materiaalgebruik, installaties, regeltechniek en het groen. Onze wens was om uit het zicht te kunnen parkeren, onder het gebouw. Dat dit uiteindelijk een aardwal is geworden, waardoor het pand op een groene terp staat, is een fantastische architectonische oplossing. En op het dak van de parkeergarage, in het midden van het gebouw, is een groene patio. Waar je binnen ook bent, overal kijk je uit op deze rustige, groene stilteplek.”

 

We hadden een architect nodig die met creatieve oplossingen kwam die geen afbreuk deden aan de gestelde ambities

Veel natuurlijk licht

Natuurlijke lichtinval was voor de opdrachtgever en zijn team essentieel in het ontwerp. “Het werk van oogartsen speelde zich vroeger vooral af in de schemer en het donker. Wij willen juist werken in een open, ruimtelijk gebouw met veel lichtinval. EGM en aannemer Dick de Boer werkten nauw samen om deze wens in vervulling te laten gaan. Een mooie bijkomstigheid is de optisch gecreëerde illusie door de kozijnen in wisselende maatvoeringen te realiseren.”
 

Moeiteloos werken

“Nu we het gebouw in gebruik hebben, realiseer ik me pas echt hoe EGM heeft bijgedragen om onze ambitie waar te maken”, aldus Wouters. “We wilden onze processen verbeteren, dus zo makkelijk mogelijk ons werk kunnen doen. En dat stelt eisen aan de verhoudingen van de ruimtes die nodig zijn. Hierin heeft de architect heel erg meegezocht naar de juiste oplossing. Daarover is intensief overleg geweest. Wat is nodig om ons werk goed te kunnen doen? Na de verhuizing hebben we moeiteloos ons werk opgepakt, niemand is zoekende geweest.”

 

Pas op de plaats

Dat de verhuizing zo soepel is verlopen, is mede te danken aan de grote inspraak van de medewerkers tijdens het proces. “Op een gegeven moment hebben we zelfs alles stilgelegd. Om even te bezinnen met alle collega’s samen: is dit nu echt het ontwerp waar we gelukkig van worden? Is dit de intentie geweest? EGM toonde geduld. Het was een heel mooi moment in de samenwerking. Even met elkaar beseffen dat het een organisch groeiend geheel is waarbij ambities moeten samenkomen in een ontwerp.”

 

Klaar voor de toekomst

De ondernemersgeest en de opvallende architectuur maken van Oogcentrum Noordholland een landmark in een ambitieus ontwikkelplan van de gemeente Heerhugowaard. “Hier willen wij uitgroeien tot hét regionaal oogheelkundig centrum”, benadrukt Wouters. “Met de beste kennis en expertise onder één dak. Waar we onze visie uitdragen dat zorg meer regiogebonden moet zijn, samenwerking tussen zorgaanbieders centraal staat en wet- en regelgeving onderdeel is van je proces. Hierin willen wij een voorganger zijn. In heel het bouwtraject zochten we steeds naar die verbinding tussen pand, proces en organisatie.”

 

Maud van Gennip, tekstschrijver en copywriter, interviewde Rob Wouters in oktober 2020

Project: Oogcentrum Noordholland