Jeroen Bosch Ziekenhuis

Grootste niet-academische ziekenhuis van Nederland, 's-Hertogenbosch

Ziekenhuis met een menselijke maat: overzichtelijk, sfeervol, open en gastvrij

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis wil het meest patiëntvriendelijke en patiëntveilige ziekenhuis van Nederland worden. EGM vertaalde deze wensen in een flexibel gebouw met een menselijke maat, heldere structuur, veel daglichttoetreding, een speels interieur en groene buitenruimtes

Bekijk het gehele project

1 / 13

2 / 13

3 / 13

4 / 13

5 / 13

6 / 13

7 / 13

8 / 13

9 / 13

10 / 13

11 / 13

12 / 13

13 / 13

X

Jeroen Bosch Ziekenhuis

Teruggebracht naar de menselijke maat

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is het grootste niet-academische ziekenhuis in Nederland, toch oogt het nergens groot. Aan de buitenkant zorgen diverse tinten baksteen en verspringende ramen met verschillende afmetingen voor een vriendelijke uitstraling. En ook binnen valt de veilige en intieme sfeer direct op. Het gebouw is opgedeeld in vier langgerekte bouwdelen, verbonden door een boulevard en omgeven door tuinen. Hierdoor valt er overal daglicht naar binnen en kunnen bezoekers altijd de overkant zien zonder zich bekeken te voelen.

Boulevard zorgt voor verbinding

Wie door de hoofdentree binnenkomt, wordt via brede roltrappen naar de boulevard op de eerste verdieping geleid. De boulevard, met winkels en een restaurant, verbindt de bouwdelen en zorgt voor een heldere structuur. Van hieruit vinden bezoekers intuïtief hun weg naar de afdelingen, met aan het eind de kape, het kerkplein en een bezoekersrestaurantl. Als er veel mensen zijn, is het er gezellig druk, maar wie alleen loopt, voelt zich niet verloren. Groene binnentuinen versterken de oriëntatie. De zeshoekige tegels in een bloemenpatroon zorgen samen met de houten kolommen voor een vriendelijke uitstraling. Ook als de zon niet schijnt, is het hier licht en aangenaam.

Healing environment

De sfeer doet meer denken aan een hotel dan aan een ziekenhuis. De inrichting niet klinisch, maar sfeervol, open en gastvrij. Hier geen lange kille gangen, maar open ruimtes met warme kleuren en vooral veel daglicht en uitzicht. Zo grenzen alle wacht- en ontvangstruimtes aan de binnentuinen. Ramen van plafond tot de grond zorgen op de verpleegafdeling voor uitzicht op natuurgebied De Gement. En bij de poliklinieken vindt men geen balies, maar aanmeldzuilen met gastvrouwen in plaats van receptionistes. Alles is erop gericht de omgeving en het verblijf voor patiënten, medewerkers en bezoekers zo aangenaam mogelijk te maken.

Duurzaam en flexibel

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een van de meest energiezuinige ziekenhuizen van Nederland. Warmte- en koudeopslag in de bodem in combinatie met warmtepompen, klimaatplafonds en een geavanceerd gebouwbeheersysteem zorgen voor een prettig binnenklimaat en een aanzienlijke energiebesparing. Bij de bouw van het ziekenhuis werden prefab gevelpanelen gebruikt, wat de bouwsnelheid aanzienlijk bevorderde. Hierdoor werd het casco binnen een jaar gerealiseerd. Het gebouw heeft een modulaire structuur, waardoor het in kan spelen op toekomstige veranderingen zonder ingrijpende en kostbare verbouwingen.

Kennniscentrum

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een topklinisch ziekenhuis dat investeert in kennis. Dit heeft geresulteerd in een Kenniscentrum: een centrum waar alle niet-patiëntgebonden activiteiten plaatsvinden. Een plaats voor expertise, onderzoek en onderwijs in een omgeving waarin het Nieuwe Werken is geïmplementeerd. Hier kunnen specialisten, artsen in opleiding en medewerkers elkaar ontmoeten en kennis uitwisselen.

Overige onderdelen

Tot het ziekenhuis behoren ook andere door EGM ontworpen zorgvoorzieningen, zoals het radiotherapeutisch Instituut Verbeeten, revalidatiecentrum Tolbrug, het Centrum Ouderen- en Ziekenhuispsychiatrie, de Willem Alexander Toren, de Kapel en de parkeergarage.

 

 

Bron: August & Louis Filmmakers en Artishock events & marketing

 

 

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!