Marnix Revalidatiecentrum

Centrum voor preventie en herstel in Vlaardingen

Een stimulerende omgeving gericht op herstel.

Een Healing Environment waar cliënten zich op hun gemak voelen en die tegelijkertijd prikkelt om te werken aan herstel. Moderne vormgeving, frisse kleuren, ruime afdelingen en daglicht creëren een sfeer die eerder doet denken aan een hotel dan aan een revalidatiecentrum.

1 / 9

2 / 9

3 / 9

4 / 9

5 / 9

6 / 9

7 / 9

8 / 9

9 / 9

X

Marnix Revalidatiecentrum

Healing environment voor herstel, gericht op de maatschappij

Argos Zorggroep is gespecialiseerd in de zorg voor ouderen. Gezond en zelfstandig blijven wonen in een veilige en gastvrije omgeving zijn belangrijke uitgangspunten. Het Marnix Revalidatiecentrum is onderdeel van de Argos Groep. Hier kunnen ouderen met lichamelijke en psychogeriatrische problemen revalideren en herstellen na een ziekenhuisopname en worden ze voorbereid om zo snel mogelijk weer zelfstandig te kunnen wonen.

Uniek

Het Marnix Revalidatiecentrum is het eerste multidisciplinaire centrum van deze omvang in de regio dat deze zorg biedt. Meestal revalideren ouderen in woongroepen of thuis met behulp van thuiszorg. En het komt regelmatig voor dat ouderen langer dan nodig in een ziekenhuis verblijven, omdat er geen andere mogelijkheden zijn. In het centrum kan individueel gewerkt worden aan verantwoorde reïntegratie.

Samenwerking

Opdrachtgever Argos vroeg EGM architecten voorafgaand aan het ontwerp van het revalidatiecentrum, om ook het programma van eisen schrijven. Zo kwamen we samen met de opdrachtgever tot één toekomstgericht concept, waarbij de Healing Environment centraal staat.

Healing Environment

Het gebouw draagt door de Healing Environment bij aan het herstel en de gezondheid van de bewoners. Alle afdelingen zijn ruim opgezet, hebben veel daglicht en bieden overal uitzicht op de omgeving. Planten en palmbomen op de begane grond halen het groen letterlijk naar binnen. Frisse kleuren en moderne vormgeving zorgen voor een dynamische uitstraling. Aantrekkelijke openbare gebieden met doorzichten en wandvullende foto's stimuleren de patiënten tot bewegen en elkaar te ontmoeten in de fitnessruimten, het restaurant, de woonkamers of de paviljoens met grote buitenterrassen.

Gastvrij

Gebruik van glas, warme kleuren en natuurlijke materialen zorgen voor een vriendelijke uitstraling. Eenmaal binnen heeft het gebouw meer weg van een hotel dan van een revalidatiecentrum. Patiënten en bezoekers worden gastvrij ontvangen, maar blijven wel gasten. Het is immers bedoelt als tijdelijk verblijf. Een opstapje naar thuis of een verpleeghuis. Geen eindstation, maar een tussenfase.

Woongroep zonder gangen

Marnix heeft geen gangen, een concept dat EGM ontwikkelde in het studieproject 'woongroep zonder gangen'. Per afdeling grenzen de acht patiëntenkamers direct aan de gemeenschappelijke woonkamer. Zo kan de patiënt vanuit zijn bed toch deel uitmaken van de groep. En dit stimuleert tegelijk het verlangen deel uit te maken van een steeds groter wordende gemeenschap: vanuit de kamer naar de groep, vanuit de groep naar het centrum, naar uiteindelijk de buitenwereld.

Duurzaam

Door het gebruik van duurzame materialen en investeringen in energie- en waterbesparende installaties, bespaart Marnix de helft aan milieukosten ten opzichte van de verlaten huisvesting uit de jaren negentig. Voor zowel de koeling als het opwarming wordt gebruik gemaakt van WKO (warmte-koude opslag) in de bodem.

Onderdeel van de wijk

Het revalidatiecentrum is duidelijk onderdeel van de wijk. Dagelijks bezoeken vele actieve wijkbewoners het centrum om een hapje te eten in de brasserie of om mee te doen aan de activiteiten van Argos. Een mooie mix van bewoners en bezoekers. Deze bezoekers van nu zijn immers mogelijk de gebruikers in de toekomst.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!