Radboudumc Kliniek Psychiatrie

Transformatie psychiatrische kliniek Radboudumc, Nijmegen

Transformatie van donkere besloten ruimte naar open, prettige omgeving

Healing Environment en Evidence Based Design waren centrale thema's in de verbouwing van de academisch psychiatrische kliniek van het Radboudumc. Het gebouw is getransformeerd van een donkere, besloten ruimte naar een veilige en prettige omgeving met veel daglicht en uitzicht.

Bekijk het gehele project

1 / 12

2 / 12

3 / 12

4 / 12

5 / 12

6 / 12

7 / 12

8 / 12

9 / 12

10 / 12

11 / 12

12 / 12

X

Radboudumc Kliniek Psychiatrie

Lichte, overzichtelijke en veilige omgeving met veel daglicht en uitzicht.

Het Radboudumc heeft de ambitie om voorop te lopen in de ontwikkeling van duurzame, innovatieve en betaalbare gezondheidszorg. De kliniek van de afdeling Psychiatrie (gebouwd in 1991) was gedateerd en gebouwd op denkbeelden uit de jaren 90 en voldeed als ruimtelijke omgeving niet meer aan de nieuwste inzichten op het gebied van klinisch psychiatrische patiëntenzorg. Vanuit haar ambitie gaf het Radboudumc eind 2012 opdracht te onderzoeken of er in het gebouw een moderne psychiatrische afdeling kon worden gerealiseerd.

 

Samenwerking

Het ontwerp is volledig gebaseerd op de principes van Healing Environment, waarbij gebruik is gemaakt van de kennis van Evidence Based Design. Het ontwerptraject kenmerkte zich door een nauwe samenwerking tussen het Radboudumc en de ontwerpende partijen. Dit intensieve proces heeft een ware transformatie van het bestaande gebouw opgeleverd. De nieuwe kliniek is een lichte, overzichtelijke en veilige omgeving met veel daglicht en uitzicht.

 

Kliniek

De kliniek biedt ruimte aan 27 klinische patiëntenkamers met eigen sanitair, een High & Intensive Care , drie woon- en eetruimten, een centrale ontvangstruimte en flexibele werkruimten. Er is veel aandacht besteed aan veiligheid, privacy en autonomie voor zowel patiënt als personeel. In de uitwerking van het interieur is gebruik gemaakt van natuurlijke materialen en kleuren. Licht – daglicht en kunstlicht – speelt een hoofdrol.

Een volledig nieuwe klimaatinstallatie zorgt voor een comfortabel en gezond binnenklimaat. Voor de bestaande terrassen en tuinen van de kliniek is een nieuw tuinontwerp gemaakt dat het Healing Environment van het interieur doorzet naar het exterieur. In het centrale gedeelte van de kliniek bevindt zich een met bamboe begroeide patio. Deze ruimte, die het buiten binnen laat, organiseert de afdeling op natuurlijke wijze.

 

Mede-adviseurs

Interieurontwerp: Suzanne Holtz Studio (Laren), Projectmanagement: 2DoubleYou (Veenendaal), Constructeur: Aronsohn Raadgevende Ingenieurs (Rotterdam), Tuinontwerp: Copijn tuin- en landschapsarchitecten (Utrecht), Installatie adviseur: Deerns (Nijmegen), Quickscan en aanbevelingen EBD: Oazis (Gouda), Bouwfysica: Peutz (Mook).

 

Erkenningen

Design & Health International Academy Awards 2017 - Winnaar - Mental Health Project

European Healthcare Design Awards 2017 - Eervolle vermelding - Mental Health Design 

 

Beeld: Matthijs Borghgraef - Kwikzilver

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!