Studie Friendshipsite mixed-use, Antwerpen

Identiteiten van verschillende wijken met elkaar verbonden

Identiteiten van verschillende wijken met elkaar verbonden

De ontwikkeling van de mixed-use Friendshipsite in Antwerpen is een unieke kans om de beleving van het samenkomen van verschillende identiteiten in de stad nog verder te stimuleren.

1 / 5

2 / 5

3 / 5

4 / 5

5 / 5

X

Studie Friendshipsite mixed-use, Antwerpen

EGM architecten schetst een visie voor de transformatie van de Friendshipsite in Antwerpen naar een unieke City Service Hub

Voor een unieke locatie in het centrum van Antwerpen, vlakbij het MAS (Museum aan de Stroom), creëerde EGM architecten een conceptuele visie als onderdeel van een openbaar aanbestedingsproces. De locatie wordt gedomineerd door de 'Friendship-building' dat gefragmenteerde restruimtes creëert. Het gebouw zal worden vervangen door een complex dat de contouren van de locatie volgt en een gedefinieerde stedelijke ruimte zal creëren.

Ambitieus en tegenstrijdig

De uitdaging voor dit complex is ambitieus en tegelijkertijd tegenstrijdig; een tankstation, een stedelijk woongebied van hoge kwaliteit en een groene semi-openbare ruimte. EGM stelde voor om een City Service Hub te maken. De ‘Friendship-building’ is een herkenningspunt bij de ingang van de stad, komende vanuit het noorden. De combinatie van het tankstation met privéparkeerplaatsen en de openbare ruimte in het hart van het complex zorgt voor een warm welkom voor bezoekers die met de auto naar Antwerpen komen.

Een duurzaam complex met karakter

Vanuit het kleine stadspark in het hart van het complex heeft men een spectaculair uitzicht op de oude haven. Er zijn winkels, restaurants en een toeristeninformatiepunt te vinden aan de route richting de waterkant. De verschillende typen woningen zijn ondergebracht in een solide, maar transparant kader. Deze woningen zijn duurzaam en veranderingen in grootte en functie zijn mogelijk. De architectuur van het complex weerspiegelt het karakter van de aangrenzende openbare ruimte en zal de kwaliteit ervan versterken. Deze unieke combinatie van functionaliteiten en schalen creëert een levendige bijdrage aan de stad Antwerpen.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!