Wilhelmina Kinderziekenhuis

Topklinisch ziekenhuis voor kinderen te Utrecht

Alles draait hier om de beleving van kinderen

Het Wilhelmina Kinderziekenhuis, onderdeel van Universitair Medisch Centrum Utrecht, is een topklinisch ziekenhuis voor kinderen uit het hele land. Het valt op door de specifieke vormgeving en materiaal- en kleurgebruik, waarbij de fantasie en de beleving van kinderen centraal staat.

Bekijk het gehele project

1 / 11

2 / 11

3 / 11

4 / 11

5 / 11

6 / 11

7 / 11

8 / 11

9 / 11

10 / 11

11 / 11

X

Omdat iedereen de beste zorg verdient, legt het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) de lat voortdurend hoog. Met vernieuwende, toonaangevende behandelingen met als uiteindelijk doel kinderen gezond maken en houden. In het WKZ is ieder kind in eerste instantie kind, en dan pas ziek. De omgeving van het kind wordt dan ook nadrukkelijk bij de behandeling betrokken. In het ontwerp wordt overal rekening gehouden met de beleving van het kind: van het kindertheatercafé tot de balie die lijkt op de duikboot van kapitein Nemo.

Kindvriendelijk en fantasierijk ontwerp

Kindvriendelijkheid was een belangrijk uitgangspunt bij het ontwerp. Daarom hadden juist de kinderen van het WKZ veel inbreng in het ontwerp. Zo heeft het ziekenhuis een kindertheatercafé, een speeltuin op het dak en een ziekenhuisschool. De ontvangstbalie is ontworpen als de koperen duikboot van kapitein Nemo. En de centrale hal is vormgegeven vanuit de fantasie van een kind: als een sprookjesbos met 'mikado' kolommen en een plafond van gekantelde 'ijsschotsen'. De gevel lijkt op een waterval met een tunnel als ingang, en hangende bruggen en een tuin als dak. Met bovenop het dak de nieuwe 'boomhut' van Ronald McDonald. Alles is erop gericht om kinderen en hun familie even te laten ontsnappen aan de ziekenhuissfeer.

Geboortecentrum

Het ziekenhuis heeft ook een geboortecentrum, een centrum voor integrale, gezinsgerichte perinatale zorg. Het is een van de tien centra in Nederland waarbij alle voorzieningen rondom zwangerschap, bevallen en kindzorg aanwezig zijn.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!