50 jaar na dato: van Montreal naar Dubai?

Nederlands paviljoen Wereldtentoonstelling EXPO67 maximaal circulair

Op 10 juli jl. opende bij EGM de expositie Montreal: EXPO67. De expositie toont schetsen, tekeningen, mock-ups, video’s, publicaties, een maquette en een virtueel model van het Nederlandse paviljoen voor de EXPO67. Wout Eijkelenboom, architect en mede-grondlegger van het bureau, ontwierp het paviljoen voor de legendarische wereldtentoonstelling in Montreal, Canada. Met een kleurrijke presentatie die een inkijkje in de wereld van architectuur, interieurontwerp, kunst en muziek van de jaren zestig gaf opende Mevr. Eijkelenboom-Vermeer de expositie.

Het modulair opgebouwde paviljoen bestaat uit een zelf ontworpen en gestandaardiseerd aluminium space-frame dat handmatig in elkaar en uit elkaar geschroefd kan worden. De zelfbenoemde cocoon-structuur omhult het gehele gebouw en draagt vloeren, wanden, daken. In totaal zijn er 57.000 individuele onderdelen gebruikt.

Het gebouw kan gemakkelijk uit elkaar geschroefd worden in modules van maximaal 3 feet [91 cm.], in kratten gedaan, verscheept en herbouwd worden.”

Uit Toelichting op het ontwerp (1967)

 

Zeer bijzonder aan het ontwerp van het Nederlands paviljoen uit 1967 is dat het naadloos aansluit bij de actuele discussie en begrippen over duurzaamheid en herbruikbaarheid. Het paviljoen voldoet dan ook aan de huidige uitvraag voor de Nederlandse inzending voor de komende Wereldtentoonstelling in Dubai in 2020 waarin circulariteit, Cradle to Cradle en herbestemming de centrale thema’s zijn.

 

50 jaar geleden is de Nederlandse inzending gedemonteerd en in containers opgeborgen. Mocht EGM het Montreal-paviljoen vinden, verschepen naar Dubai en opnieuw opbouwen, dan kan er bijna niets méér circulair zijn dan de Nederlandse inzending voor de Wereldtentoonstelling Expo 2020 Dubai.  

 

2018.07.11