Sportpaviljoen Fletiomare-Oost

Clubhuis voor drie sportverenigingen, Utrecht

Een gebouw voor drie sportverenigingen. Herkenbaar, open en toegankelijk

Herkenbaar en toegankelijk. Dat was de ambitie van de gemeente Utrecht voor het sportpaviljoen Fletiomare in de wijk Leidsche Rijn. EGM architecten ontwierp een gebouw dat saamhorigheid en gezamenlijkheid uitstraalt, maar tegelijk het individuele karakter van de verenigingen benadrukt.

1 / 12

2 / 12

3 / 12

4 / 12

5 / 12

6 / 12

7 / 12

8 / 12

9 / 12

10 / 12

11 / 12

12 / 12

X

Sportpaviljoen Fletiomare-Oost

Duurzaam en transparant gebouw voor korfbalvereniging Fiducia, voetbalvereniging P.V.C.V. en handbalvereniging Eendracht.

Een nieuw sportpaviljoen voor een korfbal-, voetbal- en een handbalverereniging. Eén gebouw voor drie verschillende sportverenigingen met elk hun eigen karakter. De gemeente Utrecht wilde een karakteristiek gebouw dat gemeenschappelijkheid uitstraalt, maar voor iedere vereniging herkenbaar is.

Kleedkamercomplex met sportkantines

Het ontwerp van EGM weerspiegelt het karakter van de verenigingen: transparant, toegankelijk en herkenbaar. Bovendien is het gebouw ook duurzaam en onderhoudsvriendelijk, met een focus op flexibiliteit en exploitatie. Met de nieuwbouw speelt de gemeente Utrecht in op de bevolkingstoename in de wijk Leidsche Rijn en de daarmee samenhangende grotere vraag naar sportfaciliteiten. Het paviljoen bevat twee sportkantines, een algemeen kleedkamercomplex en verschillende gemeenschappelijke ruimtes.

Ontwerp met tweedeling

Het paviljoen bevat twee sportkantines, een algemeen kleedkamercomplex en verschillende gemeenschappelijke ruimtes. Het ontwerp kent een duidelijke tweedeling: de beeldbepalende bovenbouw met daarin de kleedkamers en de twee kantines op de begane grond. De bovenbouw overschaduwt letterlijk beide kantines en benadrukt hiermee de gezamenlijkheid. Beide kantines hebben een eigen opvallende en herkenbare hoofdentree.

Alzijdig en dynamisch

Het gebouw is alzijdig vormgegeven en gematerialiseerd. Hierdoor heeft het alleen maar voorkanten. De bijzondere uitkragende vorm van de bovenbouw met de metalen materialisering, duidelijke belettering en beelden, zorgt aan alle zijden voor herkenning. De verdraaiing geeft het gebouw een bepaalde dynamiek. In de avond is het sportpaviljoen een baken van licht en een opvallend herkenningspunt.

Transparant en één geheel

Het overstek van de kleedruimten zorgt voor natuurlijke zonwering van de kantines. Beide kantines liggen overhoeks en bestaan grotendeels uit glas. Dit zorgt voor transparantie en maximaal uitzicht op de velden. De kantines hebben over de volle breedte een terras. Openslaande deuren vormen de scheiding tussen binnen en buiten. Vides bieden zicht op de bovengelegen gangen rond de kleedkamers en verbinden visueel de diverse functies. Zo wordt het gevoel van gezamenlijkheid nog eens extra benadrukt.

 

Fotografie: Rob van Esch

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!