Dutch daylight prijs voor Erasmus MC

Grote waardering voor de inzet van daglicht om een gezonde omgeving te creëren

Het nieuwe Erasmus MC is bekroond met een eervolle vermelding van Dutch Daylight. De prijs, in ontvangst genomen door Taco van Iersel (Erasmus MC) en Willemineke Hammer (EGM), bevestigt de cruciale rol die daglicht in het gebouw speelt voor medewerkers, studenten, patienten en bezoekers.

In het ontwerp was het creëren van een Healing Environment leidend. Naast het afgewogen kleurenpalet en de duidelijke, natuurlijk aanvoelende bewegwijzering, spelen daglicht en uitzicht een prominente functionele en esthetische rol. Atria, publieke gebieden en glaspartijen geven identiteit, zorgen voor daglichttoetreding, oriëntatie en verbinding met de stad. Uit het juryrapport:

 

De jury heeft grote bewondering voor het feit dat EGM architecten erin geslaagd is een binnenstedelijk academisch ziekenhuis extreem te verdichten en tegelijkertijd volop daglicht binnen te brengen.

 

Verschillende entrees leiden naar de glasoverkapte passage met winkels, groen en verblijfsplekken. De spanten van de overkapping filteren op architectonische wijzen het daglicht en zorgen voor een aangenaam akoestisch en lichtklimaat. Grote atria en verdiepte patio’s met daglicht - van intiem tot meer publiek - bieden overal de mogelijkheid even te ontsnappen aan de ziekenhuissfeer. De jury heeft grote bewondering voor het feit dat EGM architecten erin geslaagd is een binnenstedelijk academisch ziekenhuis extreem te verdichten en tegelijkertijd volop daglicht binnen te brengen in zowel de publieke ruimtes als de ontvangstruimtes, spreekkamers, patiëntenkamers, enz.

 

 

Daar waar natuurlijk daglicht onmogelijk of ongewenst is, zorgen biometrisch licht, skyceilings en wandvullende fotoprints voor een stressreducerende omgeving voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Grote raampartijen in patiëntenkamers en werkruimtes bieden zicht op stad, haven en daktuinen. Hierdoor is de beleving buiten-binnen maximaal en nodigt het patiënten actief uit in beweging te komen. Zo zijn trappartijen bewust aan de glazen gevel geplaatst om lopen te stimuleren.

 

Een Healing én Healthy Environment.

 

2018.10.04