Gevangenis Haren wint Gold Award

Beste project voor sociale infrastructuur

De Public-Private Partnerships Awards waarderen en belonen de beste publiek-private projecten binnen Europa, Midden Oosten en Afrika. De feestelijke uitreiking vond afgelopen mei plaats in Londen.

De nieuwe gevangenis in Haren is het grootste sociale infrastructuur project in België. Het bevindt zich op 15 hectares grond en omvat 14 aparte eenheden waaronder een ontvangstcomplex, uitgebreide on-site faciliteiten en nieuwe gerechtsgebouwen voor het Ministerie van Justitie.

 

Vernieuwende aanpak

De jury beloont de vernieuwende manier waarop in dit plan gevangenisdiensten worden aangeboden. Het project breekt met de traditionele gevangenisstructuur en focust in de plaats daarvan op de ontwikkeling van een faciliteit voor herintegratie, die is opgevat als een ‘gevangenisdorp’. De gedetineerden worden er aangemoedigd om binnen een sociale context te handelen en te interageren.

 

Het project breekt met de traditionele gevangenisstructuur en focust op herintegratie binnen een ‘gevangenisdorp'

Partnerships Award juryrapport

 

 

Doordat het project zich uitstrekt over drie regionale overheden, was er voor dit project heel wat stakeholdermanagement en -engagement nodig, samen met verschillende goedkeuringsprocessen. Een unieke hybride financiële structuur zorgt voor ‘value for money’ voor de publieke sector

 

DBFM

Het gevangeniscomplex is in opdracht van Regie der Gebouwen, de vastgoedbeheerder van de federale staat in België, gegund aan Cafasso op basis van een Design, Build, Finance & Maintain (DBFM)-contract. Consortium Cafasso bestaat uit Denys nv, FCC Construcción sa en Macquarie Capital. EGM architecten is samen met het Belgische architectenbureau B2Ai, de architect van gevangenisdorp Haren.