Optoppen als antwoord op de woningschaarste

De Klapwiek, Rotterdam

EGM architecten, SOR (Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam) en Dura Vermeer bundelen hun krachten om het groeiende tekort aan geschikte woningen voor ouderen in Rotterdam aan te pakken. Een prachtig voorbeeld hiervan is het optoppen van het appartementencomplex De Klapwiek in Rotterdam-Prinsenland. De bouw van de 44 energiezuinige, gasloze woningen met warmtepomp is intussen gestart. De woningen zijn grotendeels ‘prefab’ ontworpen in hout, waardoor ze duurzaam en circulair zijn.

 

Woningschaarste oplossen

Nederland heeft een tekort van zo’n 900.000 woningen. Dat betreft woningen voor starters, doorgroeiwoningen voor gezinnen en toekomstbestendige woningen voor ouderen. Ook in Rotterdam is er een groot tekort aan geschikte en betaalbare (huur)woningen voor ouderen. In Rotterdam is in 2035 één op de vier huishoudens een 65-plus huishouden. Het overgrote deel van deze 65-plussers zal zelfstandig blijven wonen. Dit betekent dat de stad en de woningvoorraad zich daar nu al op moet voorbereiden en op moet aanpassen.

 

Optoppen De Klapwiek

EGM architecten denkt graag mee aan oplossingen voor dit vraagstuk en ondersteunt daarmee de ambitie van SOR om in de komende jaren 2.000 geschikte en betaalbare ouderenwoningen toe te voegen in Rotterdam. Omdat bouwgrond zeer schaars is, is haar ambitie om binnen bestaande complexen woningen toe te voegen. Samen onderzoeken we mogelijkheden om de stad te gaan verdichten. Het ‘optoppen’ van het seniorencomplex De Klapwiek is één van de manieren om deze verdichting mogelijk te maken. Dit ‘optoppen’ bestaat uit het opbouwen van een extra woonlaag op het bestaande woongebouw. Deze extra woningen worden toegevoegd in de sociale huursector.

 

Duurzame en betaalbare woningen

De woningen zijn geschikt voor ouderen die zelfstandig willen blijven wonen. Ze zijn levensloopbestendig, met bijvoorbeeld een drempelloze entree en een ruime badkamer. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het innovatieve Smartbox-concept ‘Blokje Op’ van Dura Vermeer. Dit zijn modules met natte groepen en installaties die prefab worden geproduceerd en als één geheel op het dak worden geplaatst. De bouwtijd wordt hierdoor aanzienlijk korter. Dit draagt bij aan de ambitie om toekomstbestendige woningen voor ouderen te realiseren en de stad voor te bereiden op de groeiende vraag naar passende huisvesting. De woningen zijn energiezuinig en worden modulair en prefab gebouwd in hout. Een belangrijk uitgangspunt hierbij is het tegemoetkomen aan de belangen van de huidige bewoners door snel en met een minimum aan overlast te bouwen.

 

Start bouw

Op 6 december 2023 zijn de ‘Start bouw’-handelingen verricht onder toeziend oog van wethouder Ronald Buijt van Gemeente Rotterdam, een afvaardiging van de provincie Zuid-Holland en de Bewonerscommissie van De Klapwiek. De verwachting is dat de woningen binnen een jaar klaar zijn.

 

2023.12.11