De Rotterdamsche School

Transformatie schoolgebouw tot moderne appartementen in hartje Rotterdam

Monumentaal schoolgebouw krijgt duurzame herbestemming als appartementencomplex

Aan de Breitnerstraat in hartje Rotterdam is een monumentaal schoolgebouw getransformeerd tot eigentijds woongebouw met behoud van de historische en kenmerkende vormgeving

1 / 10

2 / 10

3 / 10

4 / 10

5 / 10

6 / 10

7 / 10

8 / 10

9 / 10

10 / 10

X

In opdracht van VORM tekende EGM architecten een ontwerp voor de transformatie van een monumentaal schoolgebouw naar woongebouw met 42 luxe koopappartementen. Een bijzondere opdracht. Niet alleen door de cultuurhistorische waarde van het gebouw, maar ook door de locatie in hartje Rotterdam.

 

Het voormalige schoolgebouw werd in 1932 ontworpen door de Rotterdamse architect Jos Margry in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid en deed dienst als Rooms-Katholiek meisjeslyceum en klooster. Daarna huisvestte het gebouw verschillende onderwijsinstellingen, waaronder de laatste jaren het Albeda College. Het schoolgebouw bestaat oorspronkelijk uit twee bouwdelen: het zusterhuis met een kapel en het lyceum met klaslokalen en een gymzaal. De markante klokkentoren vormt de verbinding tussen het zusterhuis en de kapel.

 

Transformatie en revitalisatie

Bij de transformatie is door het volledige team van specialisten de monumentale kwaliteiten en elementen van het gebouw zoveel mogelijk behouden, benadrukken en herstellen. Mede daarom heeft het team zich aangesloten bij het Nationaal Renovatie Platform. Het schoolgebouw, met een oppervlakte van 5.500 vierkante meter, heeft een karakteristieke vorm en indeling. De uitdaging was dan ook om een optimale bruto-nettoverhouding het creëren waarbij zoveel mogelijk grondgebonden appartementen een eigen entree hebben. Powered by EGM heeft het bestaande gebouw ingemeten via een 3D-scantechniek dat resulteert in een ‘pointcloud’. Hierdoor is de bestaande situatie precies en direct digitaal vastgelegd en konden alle advies-, ontwerp en bouwpartners in hetzelfde BIM-model werken.

 

Van schoolgebouw naar woongebouw met unieke appartementen

Het lyceumdeel heeft een typisch ‘schoolse’ indeling, waarbij klaslokalen grenzen aan brede gangen. Door op een slimme manier maisonnettes te stapelen is een optimale indeling ontworpen. Potentiële kopers bepalen zelf de indeling van de woning: van open loft tot een vierkamerappartement. In de kapel zijn 4 luxe turn-key Kapelwoningen ontworpen. Vanaf de kapel en het lyceum krijgen de appartementen op de begane grond een eigen voordeur, waardoor er een natuurlijke verbinding is met de straat. Dit geeft het voormalige schoolgebouw aan de buitenkant meer de uitstraling van een solide woongebouw dan een school. De oude speelplaats is getransformeerd tot parkeerplaats, gezamenlijke binnentuin en tuinen bij de grondgebonden woningen.

 

Modern versus klassiek

De karakteristieke elementen die door vroegere verbouwingen verloren zijn gegaan, zijn in ere hersteld. Zo heeft de hoofdentree van het lyceum haar oorspronkelijke indeling en vestibule terug gekregen. Daarnaast zijn er ook nieuwe toevoegingen in een moderne vormgeving zoals de kapel, waar grote glazen puien zijn geplaatst die zorgen voor ruime daglichttoetreding en uitzicht. Aan de achterzijde van het lyceum is een slank stalen frame met balkons geplaatst waardoor ook de boven gelegen appartement een buitenruimte hebben.

 

Een nieuwe toekomst

Het moderne appartementencomplex is klaar voor een nieuwe toekomst. Door de transformatie heeft het gebouw weer een duurzame bestemming, is de levendigheid van de stad vergroot en is de cultuurhistorische waarde behouden.

 

Fotografie: Rob van Esch

 

 

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!