Basisschool De Pniël

Kinderen en leerkrachten Pniëlschool hebben weer een fijn en inspirerend schoolgebouw dankzij renovatie en uitbreiding

De Pniëlschool in Rotterdam heeft een ware metamorfose ondergaan

De school heeft met enkele tactisch gekozen architectonische ingrepen een geheel nieuwe uitstraling gekregen, passend bij het moderne onderwijs

1 / 15

2 / 15

3 / 15

4 / 15

5 / 15

6 / 15

7 / 15

8 / 15

9 / 15

10 / 15

12 / 15

14 / 15

X

De Pniëlschool in Rotterdam heeft met een renovatie en uitbreiding een opvallende metamorfose ondergaan. De school heeft met enkele tactisch gekozen architectonische ingrepen een geheel nieuwe uitstraling gekregen, passend bij het moderne onderwijs. Rigide lokalen en gesloten gangen hebben plaatsgemaakt voor flexibele en speelse leeromgevingen. De renovatie laat mooie karakteristieke elementen weer gloren. De Pniëlschool en de kinderen zijn klaar voor een gezonde toekomst.

De protestant-christelijke basisschool is gevestigd in een monumentaal pand uit 1920 dat deel uitmaakt van het beschermd stadsgezicht van Vreewijk Rotterdam. De school heeft een centrale rol in de omliggende multiculturele wijken, en vervult hiermee een belangrijke rol in de ontwikkeling van de gemeenschap.

 

De Pniëlschool had dringend behoefte aan een frisse start en een open uitstraling naar buiten. De oude omgeving voldeed niet meer aan de eisen van hedendaags onderwijs, én een fijn plek om te zijn en te werken. Te kleine en donkere lokalen met lage plafonds kenmerkten de basisschool. Inefficiënte indeling op de verdiepingen gaf te weinig ruimte voor zelfstandig leren en werken. De lange lijst van wensen leek in eerste instantie alleen met nieuwbouw te vervullen. In 2018 kreeg EGM architecten de opdracht voor het volledige ontwerp voor de hoogwaardige renovatie en uitbreiding van de Pniëlschool.

 

Ruimte voor zelfstandig werken

De toiletten en bergingen in de gangen langs de gevel verhuisden naar centrale en logische plekken in het gebouw. Hierdoor zijn mooie brede gangen met veel daglicht ontstaan die multifunctioneel inzetbaar zijn voor onder meer projectmatig of juist rustig en zelfstandig werken. De verlaagde plafonds op de zolderverdieping zijn verwijderd en de karakteristieke houten kapconstructies zijn tot in de nok hersteld en zichtbaar gemaakt. Hiermee is de vrije hoogte verhoogd van 2.60 meter tot circa 5 meter. Het resulteert in prettige leer-, speel- en werkplekken met meer daglicht, openheid en doorzicht. Juffen, meesters en ondersteunend personeel hebben een aantrekkelijke huiskamer en keuken gekregen voor lunch, overleg en ontspanning.

 

Authentieke details

Aan de achterzijde is de school over drie verdiepingen uitgebouwd met een nieuwe gevel die 1.80 meter is opgeschoven. Dit maakt de lokalen overal ruimer en lichter. De uitbreiding sluit met zorgvuldig materiaalgebruik en detaillering naadloos aan op het bestaande gebouw en de beschermde omgeving. Een aantal strategisch geplaatste doorbraken, zoals bij de hoofdingang, de trappenhuizen en de zolderverdieping, zorgen voor grotere ruimtes en doorzichten en maken de gehele school functioneel flexibeler in gebruik.

 

Het pand bevat veel authentieke details uit de jaren ’20 in zowel exterieur en interieur. Tijdens de renovatie en uitbreiding is hier rekening mee gehouden om de originele details zoveel mogelijk te behouden en waar nodig te herstellen. Denk bijvoorbeeld aan de terrazzovloeren op de gang, het (nieuwe) siermetselwerk en de authentieke jaren ’20 geglazuurde tegels op de wanden.

 

Fotografie: Twelve Photographic Services, Scagliola Brakkee

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!