Drive-in OK-complex Reinier de Graaf

Gastvrije en huislijke sfeer stelt patiënten op hun gemak voor de behandeling, Delft

Uniek in Nederland: eerste operatiecomplex op een parkeergarage

Binnenkomen in een lounge en dezelfde dag ontspannen naar huis

1 / 14

2 / 14

3 / 14

4 / 14

5 / 14

6 / 14

7 / 14

8 / 14

9 / 14

10 / 14

11 / 14

12 / 14

13 / 14

14 / 14

X

Op het dak van de bezoekersparkeergarage van het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft is door EGM architecten een nieuw innovatief operatiecomplex gerealiseerd. De unieke drive-in OK biedt een snelle, laagdrempelige en gastvrije toegang tot zorg. De realisatie van het nieuwe complex speelt in op de toenemende vraag naar hoogwaardige dagbehandeling in de ziekenhuiszorg van Nederland.

 

Uniek concept

EGM realiseert met het ontwerp van de drive-in OK een concept dat zorg biedt op een nieuwe manier. Alles is erop gericht de patiënt op eigen benen te laten staan en een maximum aan controle te geven. Direct gebouwd bovenop de bestaande bezoekersparkeergarage, rijdt de patiënt als het ware zelf de operatiekamer in. En, na de genoten zorg, er ook zelf weer uit. Patiënten worden gastvrij ontvangen in de lounge, ingericht als een sfeervolle huiskamer. In plaats van per bed de operatiekamer op te worden gereden, gaan de patiënten vanuit de lounge, via een kleedruimte, zelfstandig de OK-ruimte in. Na de behandeling rust de patiënt uit in de dagbehandelingsruimte, in de wetenschap dat naasten van de patiënt nabij zijn in de lounge. Een laagdrempelig zorgproces geboden op menselijke maat en met maximaal comfort.

 

Met de realisatie van dit complex spelen EGM en Reinier de Graaf in op de ontwikkeling dat kortdurende behandelingen een steeds belangrijkere rol innemen in het zorgproces en in de inzet van OK-complexen. Directievoorzitter Carina Hilders deelt haar visie op de zorg van de toekomst: “De komende jaren moeten we zorg nog veel beter laten aansluiten bij de behoefte van de patiënt. Deze drive-in OK is daar een mooi voorbeeld van. Ons nieuwe OK-complex is zo georganiseerd dat patiënten snel weer naar huis kunnen om het leven op te pakken zoals zij dat willen. Deze visie gaat het Reinier de Graaf ziekenhuis de komende jaren verder doorontwikkelen.“

 

Ons nieuwe OK-complex is zo georganiseerd dat patiënten snel weer naar huis kunnen om het leven op te pakken zoals zij dat willen

Carina Hilders, Directievoorzitter RdGG

 

Ontspannen en gastvrij

De nieuwe drive-in OK is ontworpen om de patiënten op hun gemak te stellen en zo min mogelijk spanning te laten ervaren. Er is veel aandacht gegeven aan het naar binnenhalen van daglicht en het uitzicht over Delft maximaliseren. Ook de operatiekamers zijn voorzien van ramen en hebben wandvullende natuurbeelden die zorgen voor stressreductie bij de patiënten. De lobby is ingericht als sfeervolle huiskamer met een haardvuur en een variatie van zithoeken en tafels. Samen met de sedum daktuin draagt dit bij aan het welbevinden van de patiënt, maar niet te vergeten ook aan dat van de medewerkers.

 

Vanwege het bijzondere karakter van dit nieuwe centrum doen we er alles aan om een ontspannen en gastvrije sfeer te creëren voor patiënten, zodat we hen zo prettig en efficiënt mogelijk door hun ingreep begeleiden

Caroline van Herpen, Manager OK

 

In de dagbehandeling verdelen tussenwanden met houten stijlen en gematteerd glas de ruimte, wat zorgt voor meer licht en openheid. In de uitslaapruimte is een speciale ooglounge opgenomen waar minder visuele- en akoestische prikkels binnendringen. Dat is fijn na een belastende operatie. Hiermee ondersteunt het interieurontwerp de centrale zorggedachte van een gastvrij en uniek behandeltraject binnen het drive-in OK-complex.

 

Ingenieuze constructie

De bouw van een OK-complex bovenop een parkeergarage was constructief en bouwkundig een grote uitdaging. EGM heeft samen met Royal HaskoningDHV een ingenieuze constructie bedacht om het gebouw trillingvrij te maken: het gehele OK-complex staat bovenop enorme veren de parkeergarage. Naast een constructief hoogstandje, is dit ook nog een zeer bijzonder beeld om te zien!

Om optimale zorg te kunnen bieden is er tevens een verbindingsbrug gemaakt op de vierde verdieping, die het Reinier de Graaf ziekenhuis verbindt met de drive-in OK. Dat geeft de zekerheid dat er, naast de zorg die geboden wordt binnen het dagbehandelingscentrum, altijd aanvullende zorg kan worden gegeven in het topklinische Reinier de Graaf ziekenhuis.

 

 

Fotografie: Stijn Poelstra, Sabine Bison

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!