Erasmus MC Ziekenhuis

Het meest actuele universitair medisch centrum staat in Rotterdam

Groot en overzichtelijk; innovatief en menselijk

In de nieuwbouw van het Erasmus MC draait alles om de gebruikers: patienten, families, medewerkers en bezoekers. Het is een omgeving overspoelt met daglicht, vol met groen en een die de interactie met de natuur en de stad aanmoedigt.

Bekijk het gehele project

1 / 18

2 / 18

3 / 18

4 / 18

5 / 18

6 / 18

7 / 18

8 / 18

9 / 18

10 / 18

11 / 18

12 / 18

13 / 18

14 / 18

15 / 18

16 / 18

17 / 18

18 / 18

X

Erasmus MC Ziekenhuis

Van een verzameling losse gebouwen naar het grootste universitair medisch centrum van Nederland

In het hart van Rotterdam staat het grootste universitair medisch centrum van Nederland: het Erasmus MC. Op de plek van het bestaande ziekenhuis is een nieuw complex gerealiseerd waar zorg, onderzoek en onderwijs samenkomen. Door de nieuwbouw transformeert het Erasmus MC van een verzameling losse gebouwen verbonden met loopbruggen naar een compact, effici├źnt en ge├»ntegreerd geheel.

Evidence Based Design als basis

Verbetering en vernieuwing van de zorg van vandaag en de gezondheid van morgen, dat is een van de uitgangspunten van het Erasmus MC. Hier draait alles om excellente zorg in de breedste zin van het woord. Wetenschappelijk is bewezen dat een prettige omgeving bijdraagt aan het welzijn van patiënten en medewerkers. Daarom spelen ruimte, daglicht, uitzicht, oriëntatie, groen en zelfredzaamheid een grote rol.

Verbinding met de stad

Verbinding is een van de kernwaarden van het Erasmus MC. Daarom ligt het ziekenhuis midden in de stad en staat het letterlijk middenin de maatschappij. Het ziekenhuis lijkt op een medische stad in de stad met straten, pleinen, groen en gevels met een stedelijke uitstraling. Aan de randen van het ziekenhuis zorgen met glas overkapte buitenruimtes - de atria - voor verbinding met de stad. Ook de 120 meter hoge kantoortoren past mooi in de Rotterdamse skyline.

Verbinding tussen bestaand en nieuw

Een belangrijk onderdeel van het nieuwe Erasmus MC is het met glas overkapte publieke gebied. Deze ruimte, die ter plaatse van de passage 300 meter lang en 20 meter breed is, verbindt de bestaande bouw met de nieuwbouw. Vanuit het publieke gebied zijn alle afdelingen gemakkelijk te bereiken. Een aangename omgeving die in niets doet denken aan een ziekenhuis. Overzicht, daglicht, uitzicht, winkels en restaurants zorgen voor een ideale ontmoetingsplek voor patiënten, medewerkers, studenten en bezoekers.

Functionele gelaagdheid

De diverse functies liggen niet meer verspreid, maar zijn gekoppeld en vervlochten met ertussen de afdelingen voor dagbehandeling, diagnostiek, IC en de operatieafdeling. Dit bevordert samenwerking en kennisdeling. De functies zijn zo georganiseerd dat er beneden bij de poli’s en de spoedeisende hulp dynamiek heerst en rust bij de verpleegkamers helemaal bovenin.

 

Daglicht en oriëntatie

Het publieke gebied biedt structuur en overzicht. De atria aan de gevels zorgen voor oriëntatie en daglicht, zelfs tot in de gebieden op de laagste niveaus. In de poliklinieken en de verpleegafdelingen liggen zowel de wachtruimten als de gangen en de trappen aan de gevel. Met zicht op de passage, het atrium, de stad en groen. Dit vermindert stress bij het wachten en wordt het nemen van de trap aangemoedigd.

Patiëntenperspectief centraal

Het ziekenhuis werkt met patiëntenthema’s, waarbij atria en verbindende stijgpunten als liften en trappen het hart vormen van elk thema. Patiënten vinden hier alles wat zij nodig hebben voor hun specifieke zorg. Daarnaast beschikt het ziekenhuis uitsluitend over eenpersoonspatiëntenkamers. Dit draagt positief bij aan het herstel van de patiënt door verbetering van privacy, rust en hygiëne. Er is ook aandacht voor zelfredzaamheid. Zo kunnen patiënten op de verpleegafdeling zelf hun raam openen en kunnen ze vanuit hun kamer naar buiten op een van de groene daken. Uniek in Nederland. Een mooie combinatie van zorg en innovatie. Zo blijft het Erasmus MC zich vernieuwen.

Flexibiliteit, inspelen op de toekomst

De verpleegafdelingen en de poliklinieken hebben zoveel mogelijk dezelfde indeling. Deze uniforme indeling is doorgezet in het hele casco. Dit zorgt voor herkenbaarheid, flexibiliteit en efficiëntie. Doordat de bouw van het casco losgekoppeld is van de inrichting, zijn in het inrichtingsplan en bij de keuze voor de medisch technische inrichting de laatste inzichten en technische ontwikkelingen meegenomen. Zo blijft het Erasmus MC zich richten op de toekomst en de gezondheid van morgen.

Duurzaam is goedkoper

Het ziekenhuis beschikt bij ingebruikname over een Pharmafilterinstallatie. Groene daken zorgen voor vertraagde afvoer van regenwater. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van warmte- en koudeopslag.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!