Kennemer Gasthuis Zuid

Renovatie als logische keuze voor kwalitatief goed ziekenhuis, Haarlem

Eigentijds en flexibel

Aanpak maakt het ziekenhuis weer toekomstbestendig en efficiënt

1 / 13

2 / 13

3 / 13

4 / 13

5 / 13

6 / 13

7 / 13

8 / 13

9 / 13

10 / 13

11 / 13

12 / 13

13 / 13

X

Het Kennemer Gasthuis ontstond in 1991 door een fusie. De locatie Zuid was een goed gebouw maar toe aan een broodnodige update. Een complexe ingreep, waarbij het ziekenhuis logistiek en functioneel weer helemaal voldoet aan de wensen en eisen van nu.

 

Fusie met nieuwbouw en renovatie

In 1991 fuseerden drie ziekenhuizen tot één: het St. Joannes de Deo en het St. Elisabeth’s Gasthuis in Haarlem en het Zeeweg Ziekenhuis in IJmuiden. In de jaren erna werden twee verouderde locaties afgestoten. Daarvoor in de plaats ontwierp EGM architecten op de locatie Noord een nieuw ziekenhuis. Dat is een eigentijds, flexibel ziekenhuis voor poliklinische en dagbehandeling. De derde locatie, het voormalige St. Elisabeth’s Gasthuis, bleef behouden. Dat ziekenhuis is, gefaseerd over een periode van zes jaar, ingrijpend gerenoveerd en uitgebreid. De zeer gefaseerde ingreep zorgt ervoor dat medewerkers weer prettig kunnen werken en patiënten optimaal geholpen kunnen worden.

 

Aanpassen vanuit bestaande kwaliteiten

Het originele gebouw stamt uit het begin van de jaren zeventig met de traditionele driedeling: kliniek, functieafdelingen en polikliniek. In de loop der jaren waren functies in het ziekenhuis echter uitgebreid, verplaatst of toegevoegd. Poliklinische en dagbehandelingen waren flink toegenomen en de gemiddelde ligduur in de kliniek was fors verkort. Er ontstond toenemende krapte op de poliklinieken en ruimte in het beddenhuis. Het gebouw had echter onmiskenbaar architectonische en bouwkundige kwaliteiten voor het verlenen van hoogwaardige zorg. Daarom was renovatie zowel functioneel, economisch als ecologisch allesbehalve een second best optie.

 

Patiënt centraal

Vanuit het perspectief van de patiënt is er allereerst een nieuw structuurplan opgesteld. Lastige routes hebben plaats gemaakt voor een heldere structuur, waarin de patiënt moeiteloos, met minimale bewegwijzering, zijn weg kan vinden. Een van de noodzakelijke ingrepen was het verplaatsen van de hoofdentree. Op de plek van de oude spoedeisende hulp is een nieuwe centrale hal ontworpen, vanwaar via nieuwe doorbraken de diagnostische afdelingen en poliklinieken eenvoudiger bereikbaar zijn. De ruime hal is voorzien van een grote glaspui waarmee er een welkome en rustige omgeving is gecreëerd, met veel daglicht en contact met de buitenwereld. Zo voelen patiënten zich meer op hun gemak.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!