Appartementencomplex LOYD, Nijmegen

78 riante nieuwbouwappartementen in de groene Dijkzone langs de Waal

Comfortabel wonen in een natuurrijke omgeving

Aan de rand van Nijmegen biedt LOYD rust en ruimte in het groen en nabij de stad

1 / 11

2 / 11

3 / 11

4 / 11

5 / 11

6 / 11

7 / 11

8 / 11

9 / 11

10 / 11

11 / 11

X

In de groene Dijkzone langs de Waal in Nijmegen zijn in opdracht van de KlokGroep 78 riante nieuwbouwappartementen gebouwd. De luxe afgewerkte appartementen, verdeeld over drie gebouwen, bieden rust en ruimte nabij de stad en een weids uitzicht op de rivier en het groene landschap.

 

Ligging op een terp

Het complex bestaat uit drie zelfstandige gebouwen die qua hoogte trapsgewijs verspringen en in omvang oplopend zijn. Dat zorgt voor ruimtelijkheid en openheid. De gelijksoortige vormgeving en materialisatie zorgt ervoor dat ze een mooi samengebonden ensemble vormen. Het grootste en hoogste gebouw bestaat uit zes verdiepingen en vormt qua hoogte een statige relatie met de naastliggende oude boomgaard. De andere twee gebouwen, met vijf en vier verdiepingen, zijn gegroepeerd rondom een centrale patio.

Passend in het beeldkwaliteitsplan van de gemeente Nijmegen voor de Dijkzone komt het ensemble te liggen op een artificiële terp van circa drie meter hoogte. Door de verhoogde ligging van het complex strekt het uitzicht tot ver over de rivier de Waal, het historische centrum van Nijmegen, een oude boomgaard, Fort Beneden-Lent of, aan de andere zijde, over de kleurrijke patio in het hart van de terp. De ligging op een terp maakt het daarnaast mogelijk dat parkeren uit het zicht onder het complex kan.

 

LOYD verrast door alle rust en ruimte nabij de energieke stad

KlokGroep Bouw & Ontwikkeling

 

Hoog wooncomfort

De appartementen in LOYD, die een oppervlakte hebben tussen de 80 en 225 vierkante meter, bieden een hoog wooncomfort. Riante woonkamers met hoge plafonds en grote raampartijen zorgen voor veel daglichtinval. De appartementen hebben een grote indelingsvrijheid en in het interieur is veel aandacht voor een hoogwaardige afwerking. Ruime balkons faciliteren het uitzicht en bieden tegelijk beschutting. De parkeergarage is uit het zicht, in de terp opgenomen. Daar heeft ieder appartement één of twee eigen parkeerplaasten, met optioneel laadpunt, en bevinden zich twee fietsenstallingen. Vanuit de garage heef iedereen direct toegang tot het eigen appartement en de binnentuin. Dit geeft een gevoel van comfort en beslotenheid.

 

Wonen in de natuur

Het ontwerp voor LOYD omarmt de rijkheid van het landschap. De ruime balkons in het complex bieden uitzicht op opvallende en historisch waardevolle landschappelijke elementen in de omgeving. Ook in de architectuur zie je de aansluiting met het landschap terug. Kenmerkend voor de architectuur van LOYD zijn de lange horizontale lijnen, waarmee het complex aansluit bij de uitgestrektheid van het Nijmeegse landschap.

 

De terp is vormgegeven als een natuurrijk landschap dat om en dwars tussen de drie gebouwen doorloopt. De terp is rondom ingezaaid met wilde bloemen die een voorzetting zijn van de bestaande groene omgeving. In het midden ligt een kleurrijke openbare tuin beplant met fruitbomen, net als in de naastgelegen boomgaard. Het ontwerp voor het landschap is gemaakt in samenwerking met Felix Landscape Architects & Planners.

 

Het neutrale kleurenpallet van LOYD geeft ruimte aan de rijke kleuren van het landschap

Roemer Pierik, partner-architect EGM architecten

 

Materialen en detaillering

Alle drie de gebouwen zijn op dezelfde wijze gedetailleerd en gematerialiseerd. Daarmee vormen ze één ensemble. Natuurlijke materialen met zachte tonen kenmerken het uiterlijk van LOYD. De balkonranden, die de horizontaliteit van de architectuur versterken, zijn gemaakt van keramiek. De detaillering is secuur en met veel aandacht vormgegeven. Zo is het keramiek omgezet, waardoor een massieve balkonrand ontstaat die een mooie beëindiging vormt van de ruime buitenruimtes. De gevel is gemaakt van een duurzame houtsoort. Door een reliëf op de gevelbekleding ontstaat gedurende de dag een subtiel schaduwspel op de gevel. Aan de binnenzijde van het complex heeft de gevelbekleding minder reliëf; richting de buitenzijden, die meer zonlicht vangen, neemt het reliëf toe. Grote glazen gevels, in kaders van geanodiseerd aluminium, zorgen voor veel daglicht in de appartementen. De toepassing van glas en van natuurlijke materialen zorgt ook voor de vervaging van de grens tussen binnen en buiten. Het neutrale kleurenpallet van de architectuur van LOYD geeft ruimte aan de rijke kleuren van het landschap.

 

Ruimte voor biodiversiteit

LOYD biedt ook een woonplaats aan een grote biodiversiteit. Zo zijn er mussenkasten verwerkt in de houten stijlen rondom de patio naar de parkeergarage en zwaluwkasten in delen van de gevel. Door de aanwezigheid van veel groen rondom en tussen de gebouwen ontstaat een echt natuur-inclusief ontwerp.

 

Erkenningen

Architectuurprijs Nijmegen - runner up - Publieksprijs

Team

EGM architecten: Ádám Petróczki, Arno van Schaik, Frank Morel, Frank van Soest, Gary Cornel, Hans de Man, Heidi Sairanen, Johnno Peters, Pieter Korstanje, René Buckers, Roemer Pierik, Sylwia Kolodko, Yannick Hoogstrate, Zita Balajti

Extern: Bouwtechnisch Adviesbureau Croes, Felixx, VIAC Vink Installatie Advies Centrum B.V.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!