Studie Universeel Onderwijsgebouw TU Delft

Studenten en medewerkers vinden in het centrale onderwijsgebouw een gezonde omgeving voor studie en sociale contacten

Energieopwekkend, duurzaam en flexibel onderwijsgebouw

Verbindend onderwijsgebouw met een sociale en praktische 'hubfunctie'

1 / 5

2 / 5

3 / 5

4 / 5

5 / 5

X

Het Kluyverpark is het gebied waar de campus van de TU Delft in de komende jaren naar toe uitbreidt. Een groene omgeving waarin onderwijs en technologiebedrijven samenkomen. Er komt een nieuw stuk campus, met onderwijs- en onderzoekgebouwen voor studenten en onderzoekers van de TU Delft. Het nieuwe Generiek Onderwijsgebouw wordt daarvan het functionele en sociale middelpunt, met onderwijs- en studiefaciliteiten voor de diverse faculteiten. Een herkenbaar hart. EGM maakte een studie voor het nieuwe onderwijsgebouw.

 

De essentie: een plek waar studenten graag zijn, voor college, studie en ontmoeten. Een plek waar docenten, onderzoekers en medewerkers elkaar ontmoeten. Maar daarnaast ook een gebouw dat in al haar facetten radicaal is in de CO2-doelstellingen van de TU Delft: niet ‘slechts’ CO2-neutraal, dit gebouw slaat CO2 op en gaat energie leveren aan de energie-intensieve laboratoria en onderzoeksfaciliteiten in het gebied, en wordt dus CO2-negatief.


Het hoofdvolume van het gebouw rijst op langs de groene loper, harmonieus geïntegreerd in de natuurlijke omgeving. Een centrale beschutte buitenruimte met een prominente overstek nodigt mensen uit om te blijven en te genieten van het groen, met een beschutte looproute die vanaf het Kluyverpark diverse gebouwen naadloos met elkaar verbindt als ‘groene loper’, die de ‘hubfunctie’ van het GO Zuid nog sterker benadrukt.


De luifel rondom het gebouw biedt bescherming tegen zon en regen, en creëert een nieuw, beschut microklimaat voor mensen, planten en dieren, mede dankzij het biofiel ontwerp. Langs de waterkant, met behoud van de karakteristieke bomenrij, ontstaat een aangename plek om tussen de bedrijven door van koffie of lunch te genieten. Zo wordt het GO Zuid niet alleen een centrum van kennis, maar ook een oase van natuur en rust.

 

Flexibel en veelzijdig

Het GO Zuid moet een plek worden waar onderwijs, studeren en vrije tijd naadloos samenvloeien. Bij binnenkomst is meteen duidelijk waar je moet zijn, dankzij een opvallende centrale trap. De ruimten zijn ingedeeld van 'rumoer naar rust', met informele ontmoetingsplekken bij de hoofdentree en studeerruimten met uitzicht op de natuur langs de waterzijde. Onderwijszalen, waar concentratie vereist is, zijn aan de besloten kant geplaatst. Het GO Zuid moet ook flexibel zijn, aangepast aan de veranderende behoeften van het onderwijs. Grote ruimten moeten opsplitsbaar zijn, terwijl optimaal daglicht en akoestiek behouden blijven. De onderwijsruimten zijn ontworpen met het oog op aanpasbaarheid en personalisatie.

 

Constructie

In de constructie van het gebouw zijn duurzaamheid en flexibiliteit de leidende principes. Een houten draagconstructie wordt gekozen vanwege de gunstige milieuprestaties en een CO2-negatief gebouw, dat tevens modulair en demontabel is opgezet. Het gebruik van staal en beton wordt slechts toegepast waar noodzakelijk of ten behoeve van een efficiëntere (minder materiaal) constructie. Staal wordt ingezet waar hout de hoge trekkracht minder aan kan.

 

Optimaal parametrisch ontwerp

Het gebouwontwerp combineert functionaliteit met duurzaamheid. Het exterieur minimaliseert energieverlies en maximaliseert energieopwekking met PV-panelen. Parametrisch ontwerp reguleert de stand van zonweringselementen voor optimale bescherming tegen zoninstraling. De expressie van de gevel dient de functie en benadrukt CO2-neutraal bouwen. Binnenin het gebouw wordt een reeks sferen gecreëerd, van rumoerig tot rustig, met aandacht voor daglicht en veel vrij zicht. Personalisatie en gebruik van natuurlijke materialen, zoals de zichtbare houten constructie, geven het interieur een warme en uitnodigende uitstraling.

 

Efficiënt en duurzaam

De ambitie voor GO Zuid is om een duurzaam, gezond en circulair gebouw te creëren. Efficiënt gebruik van ruimte, compact ontwerp en PV-panelen op het dak zorgen voor energiezuinigheid. Hoogwaardige isolatie en luchtdichtheid worden toegepast om aan BENG-eisen te voldoen. Het gebruik van circulair beton en hergebruik van materialen dragen bij aan duurzaamheid.


Voor een dergelijk algemeen onderwijsgebouw is de nadruk op comfort, gezondheid en energie-efficiëntie van eminent belang. Flexibele en circulaire installaties worden optimaal ingebed in de constructie, gebruik makend van SMART building-systemen. Modulair, losmaakbaar bouwen met CO2-neutrale, biobased, lokale en waar mogelijk hergebruikte materialen, en met toekomstig hergebruik in gedachten.


Duurzaamheid wordt ook uitgedrukt in termen van beheer en onderhoud, waarbij de focus op levensduur, restwaarde en kostenminimalisatie ligt. Een robuust ontwerp en schoonmaakbaarheid worden nagestreefd, terwijl SMART building-systemen worden ingezet voor efficiënt beheer.

 

Gezond onderwijsgebouw

Onderwijsgebouwen ontwerpt EGM met veel aandacht voor lucht, daglicht, comfort en beweging. Daglicht en luchtkwaliteit zijn prioriteiten, terwijl akoestische prestaties worden geoptimaliseerd. Het belooft niet alleen een baken van kennis en leren te worden, maar ook een harmonieus onderdeel van de natuurlijke omgeving. Het is een visie die de stad verrijkt en een plek creëert waar mensen kunnen samenkomen, groeien en bloeien. TU Delft heeft niet gekozen voor het ontwerp van EGM.

 

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!