Menselijke schaal in zorgontwerp

In de Architect: Daniël van den Berg over de kliniek Psychiatrie van het Radboudumc Nijmegen

De in 1991 geopende kliniek van de afdeling Psychiatrie van het Radboudumc voldeed na 25 jaar niet meer aan de nieuwste inzichten op het gebied van klinisch psychiatrische patiëntenzorg. Op basis van de principes van de ‘healing environment’ maakte een team van architecten, managers en adviseurs een ontwerp waarin sfeer en beleving een belangrijke plaats innemen. Hoe kwam dit gebouw tot stand? En wat was de rol van architectuur in dit proces?

Bij de renovatie is zorgvuldig gekeken naar de bestaande structuur van het gebouw en deze is omgezet naar een nieuwe kwaliteit die past bij de behandelwijzen van Psychiatrie. In dit project is uitgebreid onderzoek gedaan naar de principes van een healing environment zodat patiënten hun autonomie kunnen behouden. Daarom zijn tuin, interieur en gebouw aan elkaar gekoppeld.

Een goede omgeving betekent voor patiënten meer privacy, meer autonomie, overzicht, veiligheid en comfort en een goede balans in prikkels

René Bleeker, directeur projectbureau Bouwzaken

 

Vaak kom je pas later in het proces te spreken over sfeer en beleving. In dit geval waren deze aspecten vanaf de eerste stap zeer belangrijk. Radboudumc wil voorop lopen in het ontwikkelen van duurzame innovatie en betaalbare gezondheidsrisico’s. De keuzes die zijn gemaakt, zijn gebaseerd op ervaringen, wensen en behoeften van patiënten, zorgprofessionals en onderzoek.

 Het minste wat architectuur kan bieden is een venster waardoor je weg kunt kijken en gedachten de ruimte kunt geven

Daniël van den Berg, partner en architect EGM architecten

 

De zorgmarkt is bezig aan een herpositionering. Alertheid en acuutheid beginnen belangrijker te worden. EGM heeft een eigen afdeling Research & Development als antwoord op de veranderende maatschappelijke ontwikkelingen. Daarnaast is ook de afdeling Powered by EGM in het leven geroepen, die ook separaat inzetbaar is voor de begeleiding van BIM en de ondersteuning van processen.