Geboortecentrum en PICU, Wilhelmina Kinderziekenhuis

Uitbreiding en renovatie geeft ruimte aan family integrated care, Utrecht

Modern, gezinsgericht Geboortecentrum met hooggespecialiseerde NICU

Het Wilhelmina Ziekenhuis is een van de tien centra in Nederland waarbij de innovatiefste voorzieningen rondom zwangerschap, bevallen en kindzorg aanwezig zijn

Bekijk het gehele project

1 / 7

2 / 7

3 / 7

4 / 7

5 / 7

6 / 7

7 / 7

X

In het nieuwe Geboortecentum van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht krijgen aanstaande moeders deskundige zorg en begeleiding bij de zwangerschap en bevalling. Het betrekken van ouders bij de zorg en behandeling van hun pasgeboren kind vraagt om een modernisering van het bestaande Geboortecentrum. Het ontwerp van het nieuwe Geboortecentrum bestaat uit een polikliniek, een afdeling voor opname van (zieke) zwangere vrouwen, verloskamers, een kraamafdeling en de afdeling neonatologie.

Het Geboortecentrum van het WKZ behandelt complexe aandoeningen en ziekten bij pasgeborenen. Op de vernieuwde afdeling draait alles om family centered care. Het WKZ is een van de tien ziekenhuizen in Nederland met een hooggespecialiseerde neonatale intensive care unit (NICU), waar pasgeborenen intensieve zorg krijgen. EGM ontwerpt de volledige vernieuwbouw binnen het Beeldkwaliteitsplan dat door Atelier Pro en het UMC Utrecht is opgesteld.

 

Verbinding tussen ouder en kind bevorderen

Als naast het zorgpersoneel ook de ouders de zorg van een kwetsbaar ziek kind op zich nemen, heeft dat een positief effect op het herstelproces én bevordert dit de binding tussen ouder en kind. Met eenpersoonskamers biedt het nieuwe Geboortecentrum maximale ondersteuning aan ernstig zieke baby’s en hun moeders, vaders, broertjes en zusjes. Hier kunnen ouders in alle rust en privacy bij hun baby zijn. Ook ’s nachts. Een eigen kamer draagt bij een geborgen en veilig gevoel. Net als thuis.

 

Mate van privacy zelf regelen

De opzet van de eenpersoonskamers is zo ontworpen dat medische apparatuur niet direct in het zicht staat. Gezinnen hebben zelf invloed op de sfeer en uitstraling van de kamer. Grote glazen wanden tussen de eigen kamer en het medische gebied zorgen ervoor dat het zorgpersoneel en het gezin maximaal onderling contact hebben. Daarbij kunnen ouders met licht en raambekleding de privacy richting de afdeling regelen. Deze eigen regie draagt bij een aan een healing environment.

 

Even weg van de afdelingshectiek

Het principe van family centered care is ook buiten de gezinskamer voelbaar. Het Geboortecentrum is open en transparant opgezet, met veel overzicht en korte onderlinge afstanden, zodat het gezin en het zorgpersoneel elkaar makkelijk kunnen vinden. In rustgevende lounges kunnen ouders even ontsnappen aan de dagelijkse spanning. Het zorgpersoneel heeft een eigen domein met buitenruimte, waar ze even weg zijn van de afdelingshectiek. Een frisse neus, de zon op de huid of een koele bries in het gezicht zorgt voor de broodnodige afleiding. Vanaf het balkon is er een prachtig uitzicht op het naastgelegen groene landgoed Oostbroek.

 

Minder stress dankzij vriendelijke omgeving

Waar ouders zich ook bevinden in het Geboortecentrum; ze hebben altijd zicht op buiten. Zo eindigt elke gang consequent met een raam. Dit contact met buiten draagt bij aan een betere oriëntatie en reduceert het stressgevoel. Warme kleuren en natuurlijke materialen creëren een vriendelijke omgeving.

 

Gebruikmaken van elkaars eenpersoonskamers

De renovatie van het Geboortecentrum wordt gecombineerd met nieuwbouw. Dit heeft grote logistieke voordelen voor de NICU en de afdeling Pediatrische Intensive Care Unit (PICU), omdat zij gebruik kunnen maken van elkaars eenpersoonskamers. Dat maakt het kinderziekenhuis maximaal flexibel en zeer efficiënt in het gebruik van de beschikbare ruimtes. Met het nieuwe Geboortecentrum kan het WKZ (ernstig) zieke pasgeborenen de beste zorg en behandeling bieden. Samen met hun ouders.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!