Gevelaanpassing winkel Breda

Zorgvuldig gedetailleerde gevel met eigentijdse uitstraling

Eigentijdse nieuwe gevel als karakteristiek onderdeel van stadsgezicht

Moderne elementen zorgen voor contrast in het gevelbeeld en geven het rijkheid en verfijning. Door de nauwkeurige uitwerking en de grote aandacht voor materiaal en detail sluit het pand naadloos aan bij de omringende bebouwing zonder dat de eigen identiteit verloren gaat.

1 / 6

2 / 6

3 / 6

4 / 6

5 / 6

6 / 6

X

Gevelaanpassing winkel Breda

Zorgvuldig gedetailleerde gevel met eigentijdse uitstraling

Aan de rand van het oude stadscentrum van Breda, op de hoek van de Karnemelkstraat en de drukbezochte Eindstraat, heeft EGM architecten in opdracht van a.s.r. een nieuwe hoogwaardige gevel voor een oud winkelpand ontworpen. Een gevoelige en belangrijke locatie, onderdeel van het beschermd stadsgezicht, die de entree tot de binnenstad markeert.

Klassiek ontwerp met eigentijdse identiteit

Het gevelontwerp van EGM is geïnspireerd op de historische architectuur van de aangrenzende panden en de panden die lang geleden deze hoek sierden. Het vormt door zijn rijke, eigentijdse detaillering een waardig en karakteristiek onderdeel van het stadsgezicht.

 

Het ontwerp sluit aan op de binnenstedelijke context door de klassieke gelaagde opbouw, maar heeft door de eigentijdse detaillering en materialisering een eigen karakter. De plint van het gebouw wordt gevormd door grote glazen vensters, die zorgen voor daglicht en transparantie in de winkel. Stenen kaders rondom de glaspartijen accentueren de begane grond als plint van het gebouw en geven rijkheid op straatniveau.  

 

De hoek van het gebouw wordt extra benadrukt. De verhoogde dakrand verstevigt het karakter als hoekpand binnen de stedelijke context en markeert de overgang naar de oude binnenstad. Maximale transparantie rondom de entree en op de verdieping etaleert de achterliggende ruimtes, passend bij een modern winkelpand. Het ontwerp voegt zich naar de schaal, de maat en het karakter van de aangrenzende panden. 

Rijkheid en verfijning

Op de verdieping heeft de gevel een meer gesloten karakter. Hoge, smalle ramen met verdiepte kozijnen geven het pand een klassiek en robuust aanzien. Schuin geplaatste dagkanten, subtiele verschillen in maatvoering van de ramen en enkele terugliggende stenen vlakken vormen een mooi tegengewicht voor de starheid van de traditionelere architectuur en zorgen voor een eigentijdse en moderne interpretatie van deze klassieke opbouw.

 

De zandkleurige natuursteen met zijn lichte tint vormt een welkome verandering op de donkere, sombere gevel van voorheen. Moderne elementen, zoals antracietkleurige aluminium kozijnen en koperkleurige accenten, zorgen voor contrast en geven het ontwerp allure en verfijning. Het is precies deze aandacht voor materiaal en detail waardoor het pand aansluiting vindt bij zijn context en tegelijkertijd juist zorgt voor een sterke, eigen identiteit. 

 

Fotografie: Rob van Esch

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!