Jeugdpsychiatrie Herlaarhof

Instelling voor kinder- en jeugdpsychiatrie, Vught

Een tijdelijke woonplek die lijkt op 'thuis'

"Met dit ontwerp heeft EGM de beste omstandigheden geschapen voor een snelle terugkeer van kinderen naar hun vertrouwde thuissituatie. En dat is waar het in ons werk uiteindelijk om draait.", aldus Rita van de Wouw, directeur Herlaarhof.

1 / 12

2 / 12

3 / 12

4 / 12

5 / 12

6 / 12

7 / 12

8 / 12

9 / 12

10 / 12

11 / 12

12 / 12

X

Jeugdpsychiatrie Herlaarhof

Een tijdelijk thuis voor kinderen en jongeren met psychische problemen

De Reinier van Arkel groep is een instelling die kinderen en volwassen behandeld met psychische en psychiatrische problemen. Bij de behandeling gaat men uit van de eigen kracht van de cliƫnt en worden vooral autonomie en zelfredzaamheid gestimuleerd. Onderdeel van de Reinier van Arkel groep is Herlaarhof, een instelling voor kinder- en jeugdpsychiatrie in Zorgpark Voorburg in Vught. Hier worden kinderen en jongeren persoonlijk begeleid om weer deel te kunnen nemen aan de maatschappij en terug te keren naar de vertrouwde thuissituatie. Deze jongeren hebben een meer privacy nodig dan gemiddeld. In het ontwerp voor deze kwetsbare groep waren rust, huiselijkheid, herkenbaarheid en veiligheid dan ook het uitgangspunt bij het ontwerp.

Wonen in een 'dorpje'

EGM ontwierp samen met de cliënten en medewerkers een gebouw waarbij de huiselijke situatie zoveel mogelijk wordt nagebootst. Zowel van binnen als van buiten. Zo lijken de vier geschakelde vier-onder-één-kap woningen van een afstand net op een woonwijk of klein dorpje midden in een bos. En de huizen met puntdaken lijken op een kruising tussen een vakantiewoning en een woonhuis. Door de vorm en het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout en metselwerk, hebben de huizen een vriendelijke en herkenbare uitstraling. Alle huizen hebben een eigen voor- en achtertuin en er is genoeg buitenruimte om te ontspannen.

Net als thuis

Ook binnen is een huiselijke sfeer gecreëerd met genoeg ruimte voor kinderen en jongeren om zich terug te trekken. In niets doet deze omgeving denken aan een kille kliniek. Elk huis heeft 'heel gewoon' een eigen voordeur, een eigen slaapkamer en gezamenlijke ruimtes zoals een zithoek, een keuken en een atelier. Alle techniek is zorgvuldig weggewerkt, er zijn warme kleuren gebruikt en materialen hebben een vriendelijke maar robuuste uitstraling. Om de herkenbaarheid te vergroten heeft ieder huis zijn eigen kleurstelling. Opdrachtgever, cliënten en medewerkers zijn erg enthousiast over hun nieuwe omgeving. Een fijne plek om te werken en te wonen. Een plek waar bewoners zich thuis voelen. Precies zoals de opdrachtgever het voor ogen had.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!