Stadsdeelcomplex

Milieuvriendelijk en energiezuinig gebouw, Leidschenveen-Ypenburg

Verschillende publieks- en kantoorfuncties komen samen onder één dak

Chic gebouw met glazen buitengevel biedt ruimte aan het stadsdeelkantoor, de politie, de brandweer en commerciële partijen.

1 / 10

2 / 10

3 / 10

4 / 10

5 / 10

6 / 10

7 / 10

8 / 10

9 / 10

10 / 10

X

Het Stadsdeelcomplex Leidschenveen-Ypenburg is een bijzonder project. Niet alleen omdat in dit ontwerp verschillende functies zijn samengevoegd, maar ook omdat het een milieuvriendelijk en energiezuinig gebouw is. Zo siert een markante schoorsteenkap in de vorm van een ooievaar het dak. Deze zogenoemde ‘gek’ zorgt ervoor dat het gebouw 85 procent van het jaar op een natuurlijke manier wordt geventileerd. Zònder hulp van energie.

Het gebouw, dat goed zichtbaar is vanaf de A12, biedt ruimte aan publieks- en kantoorfuncties voor het stadsdeelkantoor, de politie, de brandweer en commerciële partijen. De plattegrond is afgeleid van de vorm van de kavel.

 

Glazen gevel van verticale lamellen zorgt voor één geheel

Het stadsdeelkantoor met bakstenen gevel en elegante stalen balkons bevindt zich aan de wijkzijde. De schaal van het gebouw sluit op een vriendelijke wijze aan op de huidige – en soms hogere – omliggende bebouwing. Het politiebureau ligt aan de kant van de snelweg en heeft een dubbele gevel. De glazen buitengevel, die als geluidsscherm voor de bakstenen gevel loopt, bestaat uit verticale, draaibare lamellen en verbindt het stadsdeelkantoor met het politiebureau tot één geheel. In combinatie met de hoge raamopeningen ontstaat het beeld van een chic gebouw, dat zowel een kantoor- als woonfunctie zou kunnen hebben.

 

Eerste kantoorgebouw met windgek voor ventilatie

Het Stadsdeelcomplex werd in 2007 geopend en maakte als eerste kantoorgebouw in Nederland gebruik van een ‘gek’ voor de ventilatie. Deze metalen bekroning op het dak is een markant herkenningspunt in de regio. Onder de ooievaar loopt door het midden van het gebouw een centraal afzuigkanaal. De trek die hierin ontstaat – door het stijgen van de warme lucht – wordt nog verder versterkt door de windgek. De ooievaar richt zich op de wind, wat voor onderdruk zorgt, waardoor de vervuilde lucht versterkt uit de schoorsteen wordt getrokken. Een milieuvriendelijke en energiezuinige manier om een gezond binnenklimaat te realiseren.

 

Prijswinnend ontwerp

Het Stadsdeelcompex Leidschenveen-Ypenburg werd tot winnaar uitgeroepen van de Best Practice Award Gezond Binnen 2008. Een jaar later werd het ontwerp van de ‘gek’ beloond met de Bouwwereld Bouwtechniek Award 2009.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!