Waterschapshuis Hollandse Delta

Kloek kantoor voor 350 medewerkers van het waterschap, Ridderkerk

Duurzaam, innovatief en flexibel gebouw in natuurlijk polderlandschap

Vier waterschappen en een zuiveringsschap komen samen op 10.000 m²

1 / 12

2 / 12

3 / 12

4 / 12

5 / 12

6 / 12

7 / 12

8 / 12

9 / 12

10 / 12

11 / 12

12 / 12

X

Het nieuwe hoofdgebouw van waterschap Hollandse Delta geeft op alle niveaus de essentie van het waterschap weer, zowel vanbuiten als vanbinnen. Zo straalt de kloeke bouwmassa Hollandse nuchterheid uit. Het symboliseert een eerlijke, betrouwbare, moderne en open organisatie, waar mensen professioneel samenwerken. Voor genoeg en schoon drinkwater, en de bescherming tegen te veel water.

De aanleiding voor de nieuwbouw was een reorganisatie, waarbij vier waterschappen en een zuiveringsschap werden samengevoegd tot waterschap Hollandse Delta. Het gedegen hoofdgebouw in Ridderkerk markeerde de start van de nieuwe organisatie.

 

Uitnodigend atrium als hart van het gebouw

Het opvallende atrium vormt het hart van het gebouw en fungeert als centrale ontmoetingsplaats voor medewerkers. Alle kantoren liggen eromheen, met openingen naar dit atrium. Het ronde gebouw vormt een ring van lichte werkruimten met fraai uitzicht en onderlinge verbindingen. Zo ontstaat een compacte werkomgeving, waar collega’s dicht bij elkaar aan het werk zijn. Dit stimuleert en vereenvoudigt de samenwerking. Naast open kantoorvloeren met flexibele werkplekken kunnen medewerkers ook terecht in een centraal cluster van overlegruimten, pauzeplekken en concentratiecoupés.

 

Energiezuinig en prettig binnenklimaat

De glazen overkapping zorgt voor een lichte werkomgeving; het daglicht heeft vrij spel. Het dak is voor de helft voorzien van zonwering en daglichtsturende voorzieningen, waardoor het binnenklimaat beheersbaar is en er invloed is op de hoeveelheid lichtinval. Betonkernactivering in combinatie met warmte- en koudeopslag in de bodem zorgen voor een buitengewoon energiezuinig en gezond binnenklimaat. Ook is gebruikgemaakt van onderhoudsarme materialen, energiezuinige verlichting en daglichtafhankelijke regeling. Het Waterschapshuis levert zo een bijdrage aan een duurzame en leefbare maatschappij.

 

Alles staat met elkaar in verbinding

Het Waterschapshuis heeft een duidelijk herkenbare gebouwvorm, die in opzet en uitstraling past bij de identiteit van het waterschap: modern en betrouwbaar. Het gebouw is opgetrokken uit oer-Hollandse baksteen, naar boven taps toelopend en voorzien van vriendelijke afgeronde hoeken. Het ligt als een bastion aan het water. Stoer en stevig vanbuiten, open en licht vanbinnen. Even boven het maaiveld opgetild om ruimte te bieden aan een ondergrondse parkeergarage. Deze parkeergarage is direct verbonden met de gelijkvloers gelegen receptie. Een royale trappartij verbindt de receptie met de vide in het hart van het gebouw. Het bedrijfsrestaurant ligt op de eerste verdieping en heeft ook een belangrijke vergaderfunctie. De architectuur sluit overal naadloos aan op het interieur.

 

Gebouwontwerp onderstreept publieke karakter

Het gebouwontwerp geeft uiting aan het publieke karakter van het waterschap. Zo lopen bezoekers via de monumentale trappartij dwars over de vide naar de tentoonstellingsruimte – met waterschapsgerelateerde historische collecties – op de bovenste verdieping. Ook het buitengebied, ingericht door het waterschap zelf, is voor iedereen vrij toegankelijk. Een dijk, poldersloot en natuurvriendelijke oevers maken van het terrein een mooi en aantrekkelijk natuurgebied. Een polder, passend bij het waterschap.

 

Grote betrokkenheid zorgt voor breed gedragen ontwerp

Alle besluiten over het ontwerp van het gebouw inclusief het interieur, zijn intern breed afgestemd en gedragen. De aanwezige kennis en expertise binnen het waterschap was opvallend, maar ook de grote betrokkenheid en de effectieve manier waarop alles werd georganiseerd. Een kenmerkende manier van werken, die richtinggevend was voor alle ontwerpprocessen.

 

Nominatie voor BNA Beste Gebouw van het Jaar

Het Waterschaphuis werd in 2009 genomineerd voor BNA Beste Gebouw van het Jaar. Een architectuurprijs die wordt uitgereikt door de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus voor het gebouw ‘met de meeste meerwaarde voor mens en maatschappij’.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!