Waterschapshuis Hollandse Delta

Kantoor voor het Waterschap, Ridderkerk

Een duurzame en flexibele werkomgeving

Een kantoor waarbij duurzaamheid, innovativiteit en flexibiliteit hoog in het vaandel staat.

1 / 12

2 / 12

3 / 12

4 / 12

5 / 12

6 / 12

7 / 12

8 / 12

9 / 12

10 / 12

11 / 12

12 / 12

X

Waterschapshuis Hollandse Delta

Onderhoudsarme en energiezuinige huisvesting in een kloek en open gebouw

De hoofdvestiging van het waterschap Hollandse Delta is gerealiseerd naar aanleiding van een reorganisatie, waarbij vier waterschappen en een zuiveringsschap zijn samengevoegd tot het Waterschap Hollandse Delta. De locatie is door het waterschap zelf ingericht. Een dijk, poldersloot en natuurvriendelijke oevers maken het terrein tot een mooi natuurgebied dat – passend bij een waterschap – voor iedereen vrij toegankelijk is. Het gebouw geeft op alle niveaus de essentie van het waterschap weer, zowel buiten als binnen. De kloeke bouwmassa straalt Hollandse nuchterheid uit. Het symboliseert waar het waterschap voor staat: een eerlijke, betrouwbare, moderne, open organisatie waar mensen professioneel samenwerken.

Kenmerkende manier van werken

De nieuwbouw in Ridderkerk vormt de start voor de nieuwe organisatie. Het ontwerp van het gebouw inclusief het interieur was het begin van een zeer effectief en democratisch proces waarin alle besluiten binnen het waterschap breed werden afgestemd. Daarbij waren niet alleen de aanwezige kennis en expertise opvallend maar ook de grote betrokkenheid en de effectieve manier waarop die werd georganiseerd. Het blijkt kenmerkend voor de manier van werken binnen het waterschap en richtinggevend voor de verdere inrichting van de werkomgevingen.

 

Een hechte werkomgeving met korte looplijnen

Het atrium vormt het hart van het gebouw, het is de centrale ontmoetingsplaats voor medewerkers. Hieromheen zijn alle kantoorvertrekken geplaatst met openingen naar het atrium. Het ronde gebouw vormt een ring van werkruimten, waar naast licht en fraai uitzicht ook onderlinge loopverbindingen zijn gemaakt. Zo ontstaat een compact maar ook zeer hechte werkomgeving, korte looplijnen, de collega's dichtbij. Daarnaast is middels een zonering binnen de kantoorvleugels een centraal cluster met overlegruimten, pauzeplekken en concentratie coupés aanwezig, binnen het kantoorlandschap.

 

Duurzaam

Door de glazen overkapping stroomt veel daglicht binnen. Betonkernactivering en een innovatieve klimaatinstallatie zorgen voor een buitengewoon energiezuinig en prettig binnenklimaat. Daarnaast is ook gebruik gemaakt van onderhoudsarme materialen, energiezuinige verlichting en daglichtafhankelijke regeling. Zo levert het waterschapshuis een bijdrage aan een duurzame en leefbare maatschappij.

 

Publieke karakter

Het waterschapshuis is opgetrokken uit baksteen, naar boven taps toelopend en voorzien van vriendelijke afgeronde hoeken. Dit beeld van een bastion tegen het water wordt gerelativeerd doordat het even boven het maaiveld is opgetild om ruimte te bieden aan een ondergrondse parkeergarage. Daarvandaan is er directe toegang tot de gelijkvloers gelegen receptie die via een royale trappartij in verbinding staat met de vide in het hart van het gebouw. op de eerste laag ligt het bedrijfsrestaurant dat ook een belangrijke vergaderfunctie heeft. Doordat interieur en architectuur beide in handen waren van EGM vervagen de grenzen tussen beide en sluiten ze naadloos op elkaar aan. Kenmerkend voor het publieke karakter van het waterschap is de openbare route die via een monumentale trappartij dwars over de vide naar de tentoonstellingsruimte op de bovenste verdieping voert.

 

Het project is in 2009 genomineerd voor BNA gebouw van het jaar.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!