Stadskantoor en stadhuis Hengelo

Nieuwbouw stadskantoor en renovatie stadhuis voor gemeente Hengelo

Een zoektocht naar evenwicht tussen romantiek en techniek

De juiste mix van hedendaagse technieken en productiemethoden, gecombineerd met elementen uit de omgeving. Dat is het Stadhuis Hengelo. Een eigentijds, energiezuinig en duurzaam ontwerp dat rekening houdt met het verleden en gericht is op de toekomst.

1 / 3

2 / 3

3 / 3

X

Stadskantoor en stadhuis Hengelo

Eigentijds, energiezuinig en duurzaam ontwerp voor het stadshart van Hengelo

De gemeente Hengelo wil haar organisatie weer fysiek in het centrum huisvesten en daarmee ook meer verkeer in de binnenstad genereren. De opgave is om van het bestaande monumentale stadhuis en het nieuwe stadskantoor één functioneel geheel te maken dat het stedelijke weefsel versterkt. Daarnaast wil de gemeente ook een laagdrempelig gebouw: een gebouw voor alle burgers.

Opgave

Binnen de ontwikkeling van het stadhuis en stadskantoor Hengelo is EGM overall verantwoordelijke, ontwerpt het nieuwbouwdeel en verzorgt het interieurontwerp voor zowel nieuw- als oudbouw. HVE architecten restaureert het ernaast gelegen monumentale stadhuis dat ook in de nieuwe situatie onderdeel blijft van het stadskantoor en een directe verbinding krijgt met de nieuwbouw. Het bestaande stadhuis is onderdeel van het collectief geheugen van de inwoners en maakt nadrukkelijk deel uit van het stadsleven door de vele evenementen die in de stadshal plaatsvinden. Bij de totstandkoming van het ontwerp vormden deze positie en rol van het stadhuis en de kenmerken van de stad Hengelo een belangrijke inspiratiebron. Bouwcombinatie Stadskantoor Hengelo, een samenwerking van Van Wijnen en Trebbe, realiseert de bouw.

Het is voor ons steeds meer een gebouw geworden dat je als monument moet behandelen. Daarom hebben we bij de nieuwbouw op verschillende manieren aansluiting gezocht met verwijzingen naar Berghoef.

John Mol, architect EGM architecten

Stadhuis

EGM heeft het ontwerp voor de nieuwbouw en de renovatie vanaf het begin af aan integraal benaderd. Het monumentale stadhuis uit 1963 (ontworpen door architect J.F. Berghoef) krijgt een nieuwe functionele indeling, waarbij de bestaande structuur zoveel mogelijk behouden blijft en versterkt wordt. De hal krijgt zijn oude functie als centraal levendig middelpunt terug en wordt nog meer een plek voor (culturele) evenementen en bijeenkomsten.

Stadskantoor

Op de begane grond van het stadskantoor bevinden zich de hoofdentree en de publieke functies. Op de eerste verdieping is de nieuwbouw via een brede passage verbonden met de hal van het stadhuis. Op bovengelegen verdiepingen liggen rondom de vide grote open kantoorvelden, die worden ingericht volgens het Nieuwe Werken. De vide zorgt voor licht, lucht en ruimte op de werkplekken en draagt bij aan de intimiteit van het gebouw. Brede trappen verbinden de in hoogte verspringende kantoorverdiepingen en zorgen voor overzicht, uitzicht en interactie.

Romantiek versus techniek

Het ontwerp van het nieuwe stadskantoor en het monumentale stadhuis is een zoektocht naar een evenwicht tussen techniek en romantiek. De juiste mix van hedendaagse technieken en productiemethoden, gecombineerd met elementen uit de streek. Zo komen de Hengelose staaltechniek, de vakwerkboerderijen, de zouttorens en natuurlijke materialen uit de streek zoals hout en baksteen terug in het ontwerp.

Materiaalgebruik en duurzaamheid

Vanaf het begin speelde duurzaamheid bij alle ontwerp- en materiaalkeuzes een belangrijke rol. Hergebruik van materialen, materialen met lage milieubelasting, cradle-to-cradle toepassingen, zonnepanelen, duurzame nieuwe installaties in het stadhuis en een slimme koppeling met het nieuwe stadskantoor verlagen het energieverbruik. In de betonvloeren zorgen gerecyclede kunststof bollen voor een forse gewichtsbesparing. Plafondverwarming en -koeling zorgen voor een aangenaam en behaaglijk binnenklimaat en geluidsabsorberende materialen creëren een comfortabel akoestisch klimaat.

Flexibel

De constructie is flexibel en duurzaam. Door het verwijderen van de verbinding tussen het stadhuis en het stadskantoor kan het casco van het nieuwe gebouw in de toekomst niet alleen dienst doen als zelfstandig kantoor, maar ook andere gebruiksfuncties zoals appartementen huisvesten. Het is een eigentijds, energiezuinig en duurzaam ontwerp dat rekening houdt met het verleden en gericht is op de toekomst.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!