Districtskantoor Politie Walcheren

Een stoer alzijdig gebouw met een knipoog naar de Zeeuwse cultuur

De juiste balans tussen zichtbaarheid en veiligheid

Met een robuust uiterlijk en een interieur dat ontspanning, beweging en ontmoeting stimuleert, past het gebouw bij het karakter van de politie

1 / 8

2 / 8

3 / 8

4 / 8

5 / 8

6 / 8

7 / 8

8 / 8

X

Een stoer alzijdig kantoor geïnspireerd op het Zeeuwse landschap: dat wordt de nieuwe thuisbasis voor basisteam Politie Walcheren en voor diverse onderdelen van de Districtsrecherche en de Dienst Regionale Recherche Zeeland - West Brabant. Met een Total Engineeringscontract zorgt EGM architecten samen met adviseurs Valstar Simonis, Wolf Dikken en Aronsohn voor maximale ontzorging van de opdrachtgever.

 

Balans tussen transparantie en veiligheid

Het nieuwe politiekantoor heeft van buiten een robuust en stoer uiterlijk en van binnen een meer woonkamerachtige, ontspannen sfeer. De hoofdvorm is duidelijk herkenbaar: een compact vierkanten volume van vier verdiepingen dat op de hoek van de publieksentree wordt opgetild naar vijf en aan de andere zijde omlaag duikt naar drie verdiepingen. Uit deze vorm is een vierkant atrium gesneden dat zorgt voor licht en lucht op de vloeren. Met een koffiebar en verschillende (overleg)zitjes is hier de dynamiek het grootst. In het interieur ontstaat een gevoel van eenheid doordat veel collega’s uit verschillende teams elkaar in het zicht hebben en de looproutes kort zijn. Een speelse route loopt via de tribunetrap op de begane grond en trappen en loopbruggen op de verdiepingen naar het restaurant en dakterras. Deze route verbindt op een informele manier de ontmoetingsplekken en werkgebieden op verschillende verdiepingen, bevordert spontane ontmoetingen en stimuleert daarnaast dat iedereen gezond in beweging blijft.

Kenmerkend voor het ontwerp is een goed evenwicht tussen ‘zichtbaarheid en transparantie’ enerzijds, en ‘vertrouwen en veiligheid’ anderzijds. Dat past bij het karakter en de werkzaamheden van de politie. De hoofdentree is uitnodigend en transparant, maar ligt wel beschut achter dijk en water. Het ritme van open en gesloten gevelelementen is een golfbeweging die reageert op het achterliggende interieur: van rumoer naar rust, van openbaar naar privé en van onbeveiligd naar beveiligd.

 

Omdat de politiediensten straks bij elkaar zitten worden de lijntjes korter; het pand is bovendien goed voor het milieu en het zit op een goede plek.

drs. Joost Manusama MA – districtschef politie Zeeland

 

Zeeuwse roots

Het gebouw sluit met zijn architectuur goed aan op het landschap. De strakke lijnen in de gevel zijn bijvoorbeeld geïnspireerd op de aaneenschakeling van weilanden en akkers met aardappelruggen in het Zeeuwse landschap. De groen-bruine tinten van het geanodiseerd aluminium, gebaseerd op het water bij de deltawerken en goed bestand tegen de zilte zeelucht, nemen bij de veranderende luchten steeds andere kleurschakering aan. Van dichtbij toont de gevel nog een extra verwijzing naar Zeeland: de perforaties zijn in de vorm van het Zeeuwse knopje; het bekende traditionele Zeeuwse sieraad. Alle perforaties bij elkaar vormen per paneel ook nog eens een landschap met zee, duinen en lucht.

 

De architectuur vindt haar oorsprong in de kernwaarden van de organisatie en de identiteit van Zeeland. Het gebouw voelt daardoor als een herkenbaar thuis, een inspirerend en verbindend onderkomen, een betrouwbare thuishaven, waar men trots op is.

 

Klaar voor de toekomst

Door een kolomloze overspanning van circa 14 meter kunnen de verdiepingen volledig vrij ingedeeld worden. Dat zorgt voor een zeer flexibel gebouwgebruik: nu, en ook in de toekomst. Allerlei kantoorconcepten, maar ook extra beveiligde functies, zoals forensisch laboratoria, ophoudcellen en verhoorkamers, passen eenvoudig en op meerdere manieren in de plattegrond. Doordat de gevel niet dragend is, kan het gebouw zonder constructieve ingrepen horizontaal uitgebreid worden. Het bijzonder duurzame ontwerp houdt zelfs al rekening met afbraak en hergebruik: de staalskeletconstructie en betonnen vloeren zijn demontabel waardoor de restwaarde en mogelijkheden voor een tweede leven maximaal zijn. Bovendien is het nieuwe politiekantoor volledig energieneutraal (ENG), onder andere door de toepassing van zonnepanelen. Daarmee is het gebouw klaar voor de toekomst.

 

Total Engineering

Politiekantoor Walcheren wordt gerealiseerd door het Total Engineering-team dat onder verantwoordelijkheid van EGM architecten bestaat uit Valstar Simonis, Wolf Dikken en Aronsohn. De integrale aanpak van Total Engineering, in combinatie met BIM, zorgt ervoor dat de opdrachtgever gedurende alle fasen van het project maximaal wordt ontzorgd en dat fouten in het ontwerpproces worden voorkomen. Als full service architectenbureau heeft EGM ruime ervaring met deze vorm van samenwerken. Het resultaat is een integraal ontwerp waarbij nog beter aangesloten wordt bij de wensen en eisen van de politie.

Wilt u meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact met ons op!