Het klinkt raar, maar eigenlijk toch ook weer niet, want waarom zou je een gebouw pas testen als het daadwerkelijk gebouwd is. De technologie staat het toe dit al in een veel eerder stadium te doen. Namelijk wanneer het nog niet gebouwd is!
In bijna alle andere sectoren wordt het vooraf testen als heel gewoon beschouwd. Het gebeurt niet dat, als je bijvoorbeeld een auto koopt, er dan pas wordt gekeken of deze wel lekker rijdt, lekker zit of weet ik veel wat dan ook. Wat dat betreft is de bouw best ouderwets en ben ik blij dat de ontwikkelingen nu razend hard gaan.
Bij Powered by EGM analyseren we onze ontwerpen tegenwoordig uitvoerig. Dit doen we visueel met een Virtual Reality (VR)-bril en data-technisch, middels gamificatie. Door middel van een VR-bril wordt de ruimte ervaren zoals deze (straks) in werkelijkheid ook is. Een belangrijk onderdeel daarvan is beleving, het gevoel dat je van een ruimte krijgt. Elementen als daglicht, kleurstelling, materiaalgebruik en vorm zijn hierin bekende toetsingscriteria.
De technologie zorgt ervoor dat ontwerpen nog mooier worden, fouten die normaal pas in de bouw worden opgemerkt niet meer worden gemaakt, en vooral dat een opdrachtgever niet voor verassingen komt te staan.
Gamificatie wordt - weliswaar in mindere mate, maar niet onbelangrijk - ook steeds vaker ingezet als hulpmiddel. Opdrachtgevers en gebruikers worden zélf ingezet als testpersonen in een virtueel gebouw. Elementen als vluchtweg-analyse (lukt het de personen binnen gestelde criteria het gebouw te verlaten?) of heat-maps (analyse waar men zich binnen een gebouw begeeft) komen hierin onder andere aan bod. Maar ook kunnen zij door middel van zogenoemde virtuele mock-ups zelf (letterlijk) aan de knoppen zitten, bepalen hoe de inrichting van een ruimte moet zijn, welke kleur deze heeft en waar bijvoorbeeld los meubilair dient te staan.
BIM als game, the sky is the limit … Game on!
Martijn Schuil
bim manager, Powered by EGM
2019.02.01